Mimo jiné jsem si povšiml, že přibývá číšníků (nebo youtuberů, kteří se za ně vydávají), kteří si poměrně kriticky, často až agresivně a neomaleně, stěžují, že jim lidé dávají malá či žádná dýška neboli též spropitné.
Z pohledu hosta to naopak vyhlíží, že drtivá většina restaurací a kaváren v Česku v posledních měsících zdražila natolik, že to vypadá, že dýška jsou již zahrnuta v ceně.
V české kotlině, kde ceny v restauracích stoupají rychleji než cena ropy nebo sebevědomí ministra-senátora Mikuláše Beka, se tak objevuje nový logický fenomén. Mnozí zákazníci si začínají klást otázku: Proč bychom měli vlastně dávat spropitné za něco, co je už de facto v ceně jídla? Vždyť dnes, když si objednáte svíčkovou s karlovarským knedlíčkem, musíte si na to málem vzít půjčku.