Losos s ořechovou krustou
- 800 g lososa
- 1 lžíce sardelové pasty
- 5 lžíce olivového oleje
- šťáva z jednoho citrónu
- čerstvé bylinky podle chuti
- hrst nadrobno nasekaných vlašských ořechů
- hladká mouka na obalení
- máslo
- sůl
- pepř
Lososa si naporcujeme, osolíme a opepříme. Čerstvé bylinky nakrájíme nadrobno a smícháme s olivovým olejem a sardelovou pastou a šťávou z citrónu. Směsí potřeme lososa, obalíme v hladké mouce a smažíme na rozpuštěném másle ze všech stran.
Nakonec na horní stranu nasypeme nasekané ořechy, dáme plátek másla a zapečeme dozlatova. Jako přílohu doporucujeme kuskusový salát -uvařený kuskus zamícháme s nadrobno nasekanou restovanou zeleninkou (cuketa, lilek, paprika, šalotka) a najemno nasekanými sušenými švestkami.
Ořechovou krustu můžeme udělat také z pražených lískových ořechů, které jsou chutnější a aromatičtější než vlašské.
Halibut na citrusech a pomerančích
- 4 porce halibuta
- 2 citrony
- 1 pomeranč
- máslo nebo olivový olej
- hladká mouka
- sůl
- čerstvý pepr
- bylinky
- cognac
Naporcovaného halibuta osolíme a opepříme čerstvým pepřem, obalíme v hladké mouce a z každé strany osmažíme na rozpuštěném másle nebo oleji. Poté vyjmeme a dáme do pečící mísy, přidáme výpek,trochu másla, šťávu z citrónu a orestované kousky pomeranče a zakápneme cognacem.
Pečeme na 220 stupňů asi 30 minut. Podáváme se smaženou polentou, kterou si připravíme podle návodu a pro vylepšení do ní přidáme najemno nasekaný citrónový tymián.