Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Nebaví vás kapr? Zkuste lososa s ořechy či halibuta s pomeranči, radí šéfkuchař

Jídlo

  5:38
Nemáte rádi kapra? Nebaví vás stejná ryba každý rok? Máme pro vás dva recepty šéfkuchaře Hynka Vávry z restraurace Hliněná Bašta. Vyzkoušejte lososa s ořechy či halibuta na citrusech.

Halibut (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Losos s ořechovou krustou

  • 800 g lososa
  • 1 lžíce sardelové pasty
  • 5 lžíce olivového oleje
  • šťáva z jednoho citrónu
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • hrst nadrobno nasekaných vlašských ořechů
  • hladká mouka na obalení
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Lososa si naporcujeme, osolíme a opepříme. Čerstvé bylinky nakrájíme nadrobno a smícháme s olivovým olejem a sardelovou pastou a šťávou z citrónu. Směsí potřeme lososa, obalíme v hladké mouce a smažíme na rozpuštěném másle ze všech stran.

Nakonec na horní stranu nasypeme nasekané ořechy, dáme plátek másla a zapečeme dozlatova. Jako přílohu doporucujeme kuskusový salát -uvařený kuskus zamícháme s nadrobno nasekanou restovanou zeleninkou (cuketa, lilek, paprika, šalotka) a najemno nasekanými sušenými švestkami.

Ořechovou krustu můžeme udělat také z pražených lískových ořechů, které jsou chutnější a aromatičtější než vlašské.

Halibut na citrusech a pomerančích

  • 4 porce halibuta
  • 2 citrony
  • 1 pomeranč
  • máslo nebo olivový olej
  • hladká mouka
  • sůl
  • čerstvý pepr
  • bylinky
  • cognac

Naporcovaného halibuta osolíme a opepříme čerstvým pepřem, obalíme v hladké mouce a z každé strany osmažíme na rozpuštěném másle nebo oleji. Poté vyjmeme a dáme do pečící mísy, přidáme výpek,trochu másla, šťávu z citrónu a orestované kousky pomeranče a zakápneme cognacem.

Pečeme na 220 stupňů asi 30 minut. Podáváme se smaženou polentou, kterou si připravíme podle návodu a pro vylepšení do ní přidáme najemno nasekaný citrónový tymián.

Autor:
Témata: ořechy, Losos, máslo, Vánoce