Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší kuchařkou roku je Kuchařka první republiky

Jídlo

  7:00
ZNOJMO - Nejlepší knižní kuchařkou roku je Kuchařka první republiky, kterou letos vydalo nakladatelství Smart Press. Jejími autory jsou Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková. Knihu byla oceněna na festivalu Znojemský hrozen, který se konal už posedmnácté.

Obálka knihy - Kuchařka první republiky foto: Smart Press

Podle ředitele soutěže Václava Malovického se potvrdily trendy moderní gastronomie v používání tradičních a domácích surovin i postupů často vycházejících přímo z kulinárních zkušeností jednotlivých regionů.

Punčový dort či jehněčí kotletky. Co se jedlo za první republiky?

„Orientace autorů na profesionalitu byla v letošním výběru knih velmi potěšující. Kuchařky různých mediálních hvězdiček a kulinárních grafomanů organizátoři i porota jednoznačně a fundovaně odmítli,“ uvedl Malovický. Nakladatelé podle něj věnují stále více pozornost nejen grafickému zpracování a fotografiím, ale i jazykové úrovni.

Nejlepším časopisem o gastronomii je podle poroty GASTRO&HOTEL profi revue, který vydává Cortina Park, s.r.o.

Mezinárodní festival o gastronomii Znojemský hrozen začal ve čtvrtek. Návštěvníci mohli sledovat soutěž devíti týmů z kuchařských škol, které vařili znojemskou pečeni a připravovali okurkový salát. Zároveň mohli sledovat přípravu těchto pokrmů v podání špičkového francouzského kuchaře Francka Sucillona.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...