Lidovky.cz: Na co je potřeba si dávat pozor během horkých slunečných dnů?
Vnější projevy dehydratace organismu a přehřátí mohou být křeče, průjmy, bolesti hlavy, ztráta orientace, nekoordinované chování, pokles pracovního výkonu a jeho kvality. Správným pitným režimem zabezpečujeme nejen dostatek vody, ale i potřebných minerálních látek, jejich zásoby se mění dle aktuální koncentrace v tělních tekutinách. Důležité je dodržovat průběžný pitný režim po celý den.
Lidovky.cz: Co je subjektivní pocit žízně?
Náš subjektivní pocit žízně ani zdaleka neodpovídá naší skutečné potřebě tekutin. Správně bychom měli pít i když žízeň nemáme. Pocit žízně by pro nás měl být až varovným signálem a neměl by tím, co nás vede k příjmu tekutin. Pocit žízně je totiž u některých lidí oslabený. Zvláště u lidí starších! Nižší pocit žízně mívají často také ženy. Teplé letní počasí, které nás nyní provází, riziko dehydratace ještě zvyšuje, neboť právě pomocí zvýšeným pocením snižujeme teplotu našeho těla.
ČTĚTE TAKÉ: |
Lidovky.cz: Proč je důležitý pitný režim v tomto období, kolik se doporučuje vypít denně tekutin?
Základem pitného režimu je pramenitá čistá voda doplněna nízce a středně mineralizované minerální vody. U zdravých osob by příjem minerálních vod neměl překročit ½ l denně. Pít je třeba pravidelně a vědomě během dne.U dospělých 2 – 3 litry tekutin denně, při námaze či v letním počasí až 5 litru za slunečního svitu.
Lidovky.cz: Jaké jsou nejvhodnější nápoje a jídlo?
Teplota nápoje by se neměla nikdy pohybovat kolem nuly. Příliš chladný nápoj vyvolá výrazné překrvení ústní dutiny a hltanu s následným zvýrazněním pocitu žízně. Začínejte den sklenkou pramenité vody, před zahájením práce byste měli vypít alespoň ¼ l teplého nápoje ke snídani a k tomu skleničku džusu. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vody - ovoce, zelenina, polévky na doplnění soli v těle. Na cestu je nejvhodnější šťavnaté tvrdší ovoce, zelenina nebo takové, které se dá oloupat v kombinaci s cereáliemi, které mají vysokou energetickou hodnotu
Lidovky.cz: Jaká jídla je vhodné vynechat úplně?
Není vhodná konzumace syrového masa, bakterie Salmonely hynou při 80 °C. Vejce by měla vždy pocházet z bezpečného zdroje být uskladněny ve vhodných podmínkách. Pokud nemáte jistotu zdroje, vajíčka musí být uvařena natvrdo Kořeněná jídla přirozeně zahřívají organismus a můžou narušit celou termoregulaci těla