„Někdy pacienti, kteří se k nám chystají na plánovaný zákrok, svou hospitalizaci odkládají právě kvůli jídlu. Nyní si mohou s dvoutýdenním předstihem přečíst na internetu jídelníček,“ dodala mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová.
Konvice s čajem a la vyvařené ponožky či univerzální hnědá omáčka by měly být už minulostí. Pacienti mívají i v rámci dietních omezení volbu ze dvou variant snídaně, oběda a večeře. Tak, aby si každý mohl opravdu vybrat. Příjem potravy v nemocnici totiž ovlivňuje nejen choroba a bolest, ale i stravovací návyky z domu. „Někdo třeba nejí sladké, jiný špenát. Naší hlavní snahou je motivovat zvláště ty, u nichž hrozí riziko podvýživy, k vyššímu přijmu stravy,“ vysvětluje dietní sestra Danuše Hrbková. Výběr stravy i za cenu vyšších nákladů je podle ní tím nejjednodušším a nejpřirozenějším způsobem, jak zlepšit příjem živin všude tam, kde nemocný může sám jíst. V mnoha případech pak není ani nutné používat přípravky umělé klinické výživy.
Nedostatečný příjem stravy v době nemoci má za následek zvýšené riziko komplikací, zejména infekcí, zpomalené hojení ran, narůstající tělesnou slabost a často i prodloužení hospitalizace.
Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání
Regionální mutace| Lidové noviny - Brno