Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Nemusíte jíst nadívané kůže. Vařte zdravě, kvalitně a téměř zadarmo

Jídlo

  6:30
I když máte na večeři pro celou rodinu pouze omezený rozpočet, neznamená to, že byste museli jíst nezdravě a nekvalitně. Zapomeňte na kuřecí kůže naplněné starým pečivem. Připravte si raději lušteniny či zeleninové polévky. Porce nevyjde ani na dvacet korun, zasytí a je z ověřených surovin.

Pohanka nahradí maso, je zdravá a snadno stravitelná. foto: Shutterstock

Karbanátky z ovesných vloček

Pokud potřebujete ušetřit, omezte v jídelníčku maso. Pomůžete nejen domácí kase, ale i žaludku. Zkuste projednou tradiční recepty obměnit a karbanátky připravit třeba z ovesných vloček.

  • 25 dkg ovesných vloček
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • sůl
  • vejce
  • majoránku
  • strouhanka
  • 1/2 květáku (uvařená)
  • 2 mrkve (uvařené)

Vločky namočte do studené vody a nechte hodinu bobtnat. Poté slijte přebytečnou vodu, přidejte nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, rozšlehané vajíčko a zeleninu nakrájenou najemno. Přidejte koření a zahustěte strouhankou. Tvarujte karbanátky a opečte je na grilu.

Jak hodnotí lékařka "levné recepty"?

Jáhlová kaše s jablky a skořicí

Loupané proso je tradičním českým základem kaší. Připravit ho můžete nasladko i naslano. Jáhly obsahují řada minerálních látek, vlákninu a vitaminy skupiny B. Pokud je doplníte o jablka a skořici, máte zaručenou chutnou, lehkou a zdravou variantu hlavního jídla nejen pro děti.

Jáhlová kaše je skvělá. Vyberte si, zda ji budete servírovat nasladko či...
  • 2 hrnky jahel
  • 3 dcl mléka
  • 2 jablka
  • hrst rozinek
  • plátek másla
  • lžíce medu
  • skořice

Jáhly dvakrát prolijeme horkou vodou a dáme vařit do lehce osolené vody na 5 minut. Poté zbytek vody slijeme a přidáme mléko, trochu másla a nastrouhaná jablka. Vaříme asi 15 minut. Poté dosladíme medem, přidáme rozinky a posypeme skořicí.

Špagety aglio e olio

Nejlepší volbou by byly celozrnné těstoviny, ale za ty si trochu připlatíte. I ty z bílé mouky lze ale připravit tak, aby pro tělo byly snadno stravitelné. Dejte se pozor, ať je nerozvaříte. Vždy by měly být připraveny al dente, tedy na skus, mají tak nižší glykemický index.

Těstoviny aglie e olio (ilustrační foto)
  • balení špaget
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • sůl

Špagety vaříme ve vroucí osolené vodě, na olivovém oleji osmažíme česnek pokrájený na plátky a chilli papričku. Uvařené špagety slijeme a promícháme olejem, česnekem a chilli.

Cizrna na paprice z Biokuchařky Hanky Zemanové

Chutná bezlepková večeře podle propagátorky zdravé stravy Hany Zemanové. Suroviny můžete použít v biokvalitě, ale mohou být dražší.

200 g cizrny v sušeném stavu

sezamový olej

2 větší cibule nakrájené najemno

1 lžíce sladké papriky (nejlépe v biokvalitě)

mořská sůl

cca 1/2 l vody nebo vývaru z cizrny

1 větší pór nakrájený našikmo

1 sójová smetana (ale je možné použít i normální)

granulovaný biobujón pro dochucení

citrónová šťáva

Cizrna stojí pár korun, nahradí i maso.

1. Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak,

aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po uvedení do varu natlakujte a vařte 35–40 minut. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí cca 1,5 hodiny. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu sceďte a vývar si nechte na omáčku.

2. Ve větším kastrolu orestujte cibulku na sezamovém oleji, sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar a povařte doměkka.

3. Mezitím si rozmixujte polovinu cizrny na hustou kaši s troškou cizrnového vývaru. Zvládne to i ruční ponorný mixér. Tím máte připravené skvělé zahušťovadlo.

4. V hrnci, ve kterém jste vařili cibulku, ji ponorným mixérem také rozmixujte. Přidejte do hrnce rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny. Přidejte pórek a krátce povařte.

5. Pokud chcete opravdu krémovou chuť, přilijte sójovou smetanu, která je k luštěninám lépe stravitelná než živočišná smetana. Dochuťte citrónovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.

Servírujte s celozrnnými těstovinami nebo opečenými jahelnými či kukuřičnými knedlíky, které koupíte v bioprodejnách již hotové.

Jak v kuchyni ušetřit i jinak než na surovinách?

Pohankové placičky

Pohanka se z jídelníčků pomalu vytrácí. Přitom jde o velmi zdravou a chutnou surovinu. Pomáhá fyzické i psychické rekonvalescenci, posiluje imunitu a dodává tělu rutin.

  • 150 g pohanky
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g bílého kysaného zelí
  • 1 vejce
  • 200 g strouhanky
  • sůl a pepř
  • majoránka

Pohanku minutu povařte ve 400 ml vody a nechte ji 20 minut pod pokličkou stát, poté přebytečnou vodu slijte. Po vychladnutí přidejte najemno pokrájenou cibuli, zelí, prolisovaný česnek, vejce, zahustěte strouhankou a dochuťte. Tvarujte placičky, které obalte ve strouhance a osmažte na rozpáleném oleji. Podávejte je se salátem.

Cibulová polévka

Klasika na podzimní a zimní večery. Je chutná a zahřeje. Na její přípravu přitom postačí suroviny, které máte vždy doma: cibule, máslo, mouka a sůl. Vše navíc už je jen příjemný bonus.

Cibulačka s opečenou sýrovou bagetou.
  • 300 g cibule
  • 100 g másla
  • 5 g hladké mouky
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 20 g cukru
  • sůl
  • drcený pepř

Cibuli nakrájíme na půlměsíčky asi půl centimetru široké. Rozehřejeme si máslo na kterém cibuli do zlatava orestujeme. Přilijeme vývar a dochutíme cukrem, případně solí. Polévku můžeme lehce zahustit máslovou jíškou, ale není to nutné. Podáváme se sýrovými krutonky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!