Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Netradiční bramborový salát? Zkuste s jablky, radí šéfkuchař

Jídlo

  6:08
Domácí majonéza, pastiňák a jablka. Zkuste letos svým blízkým naservírovat trochu netradiční bramborový salát. Nechte se inspirovat receptem šéfkuchaře Jaroslava Zahálky.

Bramborový salát (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Bramborový salát podle šéfkuchaře Jaroslava Zahálky

  • 0,7 kg brambory
  • 10 g soli
  • 3 vejce uvařené natvrdo
  • 100 g jablka Janagold
  • 150 g okurek nakládaných
  • 5 polévkových lžic domácí majonézy
  • 1⁄2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 menší, nebo 1⁄2 vetší cibule nakrájené na jemno

Postup: Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě do měkka. Ještě vlažné oloupeme. A poté nakrájíme na menší kostky. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky. Zakápneme citrónovou šťávou

Zelenina:

  • 130 g mrkve
  • 70 g pastináku
  • 70 g celeru

Marináda:

  • 170 ml vinného octa
  • 250 ml vody
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1⁄2 lžičky hořčičných semínek
  • 1 bobkový list
  • 1 kulička nového koření
  • koprová nať
  • 50 g cukru
  • 3 g soli
  • šťáva z půlky citrónu

Postup: Koření v rendlíku opražíme krátce nasucho, zalijeme vodou a octem, osladíme, přivedeme k varu a 15 minut na mírném ohni prohříváme. Koření vyjmeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kostky a vložíme do teplé připravené marinády. Odložíme na stranu a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté do laku přidáme šťávu z citrónu a dáme vychladit do lednice na 24hodin. Všechnu zeleninu s jablkem, vejci a okurkou vložíme do mísy, přidáme majonézu, kterou jsme si rozmíchali s hořčicí a důkladně, ale opatrně promícháme. Dle chuti dosolíme popřípadě, přilijeme trochu vody ze zeleniny. Necháme v chladu nejméně 4 hodiny odležet.

Autor: