Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Netradiční kuře na paprice. Jak na něj poradí šéfkuchař

Jídlo

  6:59
Máte chuť na českou klasiku? Zkuste kuře na paprice podle receptu šéfkuchaře Marka Pavlaty.

Kuře na paprice foto: kitchenaid

Netradiční kuře na paprice

  • 1 celé kuře
  • 1 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 200 ml šlehačky
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • rostlinný olej
  • čerstvá jíška
  • sůl a pepř
  • brambory
  • smetana
  • máslo

V rozpáleném kastrolu rozehřejeme máslo s olejem. Kuře rozbouráme, zbavíme kůže, důkladně osolíme a opepříme a přidáme do kastrolu. Jedno prsa s kůží necháme stranou. Zbytek orestujeme ze všech stran, přidáme cibuli a společně s masem restujeme, dokud cibule nezrůžoví.

Maso vyjmeme a do kastrolu přidáme papriku, krátce zarestujeme. Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme vývarem, nebo vodou, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a stáhneme plamen. Kuře dusíme na mírném ohni doměkka.

Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a omáčku zahustíme jíškou. Přidáme mléko a chvilku provaříme, přidáme smetanu, přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Omáčku přelijeme do mixéru např. výkonného Power Plus od KitchenAid, rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné síto zpět do kastrolu a případně dochutíme.

Uvařené brambory lehce rozbijeme a dáme do mísy robotu KitchenAid, za přilévání teplé smetany a másla vyšleháme šlehačem hrubou, nebo jemnější kaši, podle libosti. Kuřecí prso opékáme kůži dospod na mírném ohni, dokud nebude kůže zlatá a křupavá a maso stále šťavnaté.

Recept pro blog kitchenaid.cz vytvořil šéfkuchař Marek Pavala.

Autor:
Témata: Paprika, kůže

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...