29. března 2018 6:01 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Netradiční mazanec. Zapečte ho s hruškou, radí cukrářka

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Zapečený mazanec s hruškami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zapečený mazanec s hruškami | foto: Mlýnec

Mazanec prostě k Velikonocím patří, je to česká klasika, a kdy jindy ho dělat, když ne o Velikonocích. Zkuste recepty cukrářky Františky Šádové z restaurace Mlýnec.

Mazanec s hruškou

Mazanec

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 ml smetany 30%
  • 150 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 100 g mandlí plátků
  • 100 g rozinek
  • 3 žloutky
  • kůra z jednoho citronu

Zaděláme kvásek smícháním mléka, droždí a troškou cukru. Do hladka promícháme máslo se žloutky a cukrem, přidáme kvásek, smetanu a nakonec vmícháme suché ingredience. Vypracujeme leské hladké těsto, ze kterého připravíme bochánek. Potřeme vajíčkem. Pečeme 15 minut při 180 stupních. Poté stáhneme na 160 stupňů a pečeme dalších 20 až 30 minut. Dokud není hotové.

Pyré a hrušky

  • 1kg hrušek
  • 150 g cukru krupice

Hrušky a cukr upéct v troubě pod alobalem cca 200 – 220 stupňů. Jakmile změknou dáme alobal pryč a pár minut dopékáme aby zhnědly a zkaramelizoval se cukr. Poté rozmixujeme a přepasírujeme - uděláme hruškovu přesnídávku.

Tvarohová vrstva 

  • 2 vanilkový cukr
  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce

Upečený mazanec si nakrájíme na půl centimetrové plátky. Nakrájíme si hrušky také na půl centimetrové plátky.

Na vrstvy z mazance - na namáčení: 

  • ½ l smetany
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce

Na vrstvu z hrušek 

  • 1 kg hrušek

Kompletace dezertu:

Smícháme smetanu s vajíčkem (v této směsi budeme namáčet mazanec). Do vymazaného pekáče si vyskládáme namáčené plátky mazance, na to dáme vrstvu tvarohu. Na tvaroh dáme namáčené plátky mazance. Dále vyskládáme plátky hrušek. Na hrušky dáme další namáčené plátky mazance. Na mazanec dáme hruškové pyré a na to plátky hrušek. Nakonec dáme namáčené plátky mazance. Mazanec si zatížíme (např. plechem naplněným vodou nebo hrncem) a pečeme na 160 stupňů dokud nezezlátne. Mazanec podáváme teplý, přelitý teplým karamelem, plátky hrušek marinované v citrónové šťávě a rozinkovou zmrzlinou s rumem. 

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz