Česká maková láska
Mák nejen že výrazně ochutí jakýkoliv koláč, buchtu nebo závin, ale i housky bychom si bez máku nedovedli představit, krásně totiž pečivo oživí, přidá jemné chutě a ten nemletý navíc pěkně křupe mezi zuby.
Dagmar HeřtováDagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh. |
Na bramborové šišky s mákem, ale i makové řezy se švestkami nedám dopustit, stejně jako našvestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem. Máme několik priorit spojených s mákem: pěstuje se ho u nás snad nejvíce na světě, mám samozřejmě na mysli mák potravinářský setý, dost se ho exportuje a také se využívá ve farmaceutickém průmyslu. U nás existuje populární spojení máku a švestek s přímo jedinečnou chutí, takže ho také hodně zkonzumujeme. Mák je totiž opravdová výživová bomba, jak nám sdělují výživoví specialisté.
Za malými zrnky se skrývá velká síla
Mák má i zdravotní benefity, pomáhá udržovat naše srdce v dobré kondici díky omega 3 a omega 6 mastným kyselinám, těch obsahuje opravdu širokou škálu (kyselinu stearovou, linolovou, palmitovou a jiné), je také významnou olejninou, svým vysokým obsahem vápníku a fosforu pečuje o naše kosti, obsahem železa a magnézia pomáhá našim svalům. Pomáhá také při nespavosti a jen doplňuji, že nejde o opium, které je často spojováno s nezralými makovicemi. Mák je doslova balzámem na duši.
Lahodně a vláčně
Makový koláč s jablky z třeného těsta vás nenechá na pochybách, že půjde o makovou lahůdku. Mouky se přidává minimálně, jen asi 3 polévkové lžíce, o ostatní se postará právě mák, případně nadýchaný sníh. Přidejte i trochu mleté skořice, k máku a jablkům se chuťově výborně hodí.Takže neváhejte a dopřejte si makový koláč s jablky.
Makový koláč s jablky
- 100 g mletého máku
- 40 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 80 g nesoleného másla
- 1 lžíce rozpuštěného másla na potření jablek
- 100 g pískového cukru
- 3 vejce
- 1 kg jablek, nejlépe topaz nebo golden delicious
- kůra a šťáva z 1 citrónu a kůra 1/2 pomeranče
Nejdříve odvážíme máslo, nakrájíme ho na menší kousky a dáme do kuchyňského robotu. Přidáme polovinu cukru a šleháme do pěny. Přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a pomeranče a postupně citrónovou šťávu. Oddělíme žloutky (bílky zachováme) a postupně je přidáváme do máslové směsi s cukrem. Mletý mák odvážíme a smícháme s hladkou moukou a skořicí.
Jablka omyjeme, speciálním vykrajovačem odstraníme jádřince a jablka oloupeme. Rozpůlíme je, nakrájíme na tenké plátky a zakapeme citrónovou šťávou.
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého jsme přidali zbytek cukru. Nyní snížíme otáčky kuchyňského robotu a postupně přidáváme mouku s mákem a tuhý sníh z bílků. Směs nalijeme do máslem vymazané formy. Povrch těsta uhladíme a poklademe nakrájenými jablky. Rozpuštěným máslem potřeme jablka a dáme péct na 35–40 minut. Po upečení vyzkoušíme, zda je makovec již hotový, vyndáme a necháme chvilku vychladnout. Poté odstraníme dortovou formu a dort přendáme na tác. Posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.