Zachraň jídloSkupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny. |
Ve videoreceptu Zachraň jídla použila Zuzana Štěpničková na výrobu pesta ředkvičkovou a mrkvovou nať a dokonce košťál z brokolice – tedy části zeleniny, které do koše putují skoro vždy a bez dlouhého rozmýšlení. Natě stačí smíchat s olejem, nadrcenými oříšky, semínky či bylinkami a surovina na skvělou večeři je na světě.
Zelenina a ovoce jsou potraviny, které končí vedle pečiva v koši nejčastěji. Putuje tam kolem 45 % veškerého ovoce a zeleniny. Přitom je snadné je zachránit, dokud je čas. Je navíc dobré mít na paměti, že některé části zeleniny se vyhazují rovnou a přitom mají nedoceněné chuťové vlastnosti.
Ve sérii záchranářských videí se snaží iniciativa Zachraň jídlo ukázat, jak se dají využít zbytky potravin a omezit tak plýtvání jídlem v domácnostech.