Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nevyhazujte ani kousek zeleniny. Jak na zelená pesta?

Jídlo

  6:43
Proč vyrážet do obchodu? Výbornou večeři si můžete nasbírat v parku, v lese, na zahrádce nebo zužitkovat zeleninovou nať, která se jinak zbytečně vyhazuje. Pesto z bylinek je prověřená klasika, ale pesto ze zeleninové nati nebo špenátu vás překvapí výbornou chutí. Naučte se připravit jednoduché pokrmy v novém seriálu serveru Lidovky.cz.

Zachraň jídlo

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Ve videoreceptu Zachraň jídla použila Zuzana Štěpničková na výrobu pesta ředkvičkovou a mrkvovou nať a dokonce košťál z brokolice – tedy části zeleniny, které do koše putují skoro vždy a bez dlouhého rozmýšlení. Natě stačí smíchat s olejem, nadrcenými oříšky, semínky či bylinkami a surovina na skvělou večeři je na světě.

Zelenina a ovoce jsou potraviny, které končí vedle pečiva v koši nejčastěji. Putuje tam kolem 45 % veškerého ovoce a zeleniny. Přitom je snadné je zachránit, dokud je čas. Je navíc dobré mít na paměti, že některé části zeleniny se vyhazují rovnou a přitom mají nedoceněné chuťové vlastnosti.

Ve sérii záchranářských videí se snaží iniciativa Zachraň jídlo ukázat, jak se dají využít zbytky potravin a omezit tak plýtvání jídlem v domácnostech.

Autor:
Témata: zelenina, pesto, jídlo