Čtvrtek 3. prosince 2020svátek má Svatoslav 0 °C sněžení Předplatné LN

Bedřich Kratochvíl

e-mail: bedrich.kratochvil@lidovky.cz
zkratka: bek
RSS kanál autora

Články autora

Bedřich Kratochvíl

Proč tenisté milují sushi? Je zdravé, ale má i jiné přednosti

Sushi | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tomáš Berdych. I nejlepší Brit Andy Murray. Světová jednička ženského tenisu Serena Williamsová, ale také dvacetiletá Petra Kvitová. Ty všechny...

Bedřich Kratochvíl

Býčí žlázy: netradiční delikatesa se vrací na české stoly

Koňská chlouba. Číňané penisy považují za účinné afrodiziakum. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Býčí žlázy jsou zásobárnou proteinů a napříč kontinenty získaly pověst silného afrodiziaka. Netradiční a lehce dekadentní pochoutka se vrací na české...

Bedřich Kratochvíl

Čerstvý neznamená měkký. Jak má vypadat dobrý chléb?

čerstvý neznamená měkký. Vypečená kůrka chrání před plísněmi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na český chléb vonící po kvásku, s křupavou, dohněda vypečenou kůrkou už skoro nenarazíte. Místo toho kupujeme chléb bez vůně a chuti, který se po...

Bedřich Kratochvíl

Sláva, amarouny! Molekulární kuchyně je hitem gastronomie

Okurkový salát. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šlehačka z husích jater na bázi tekutého dusíku, parmazánový vzduch nebo kopeček čaje zmraženého vodíkem. Jestli máte rádi překvapení, jídlo, chemii...

Bedřich Kratochvíl

Farmářské trhy si na biopotraviny nehrají. Staly se však fenoménem

Na pražském Kubánském náměstí byl dnes 22.5.2010 zahájen provoz Farmářského tržiště Kubáň. Na dalším pražském tržišti, které je v provozu třikrát týdně, tak mohou čeští zemědělci přímo prodávat své produkty | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zdá se, že snem mnoha Čechů je přijít v sobotu ráno na náměstí, nakoupit košík lokální zeleniny a jít domů vařit. Farmářské trhy se stávají...

Bedřich Kratochvíl

Grilování podle Havlova kuchaře. Základem je kvalitní marináda

Šéfkuchař Jaroslav Sapík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jaroslav Sapík vařil v mnoha předních restauracích po celé Evropě i Asii. Za svého kuchaře si ho vybral bývalý prezident Václav Havel. Tento...

Bedřich Kratochvíl

Čínská vs. Vietnamská kuchyně. Malé pátrání po původu bister

Asijské jarní závitky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co to vlastně jíme v asijských bistrech a restauracích, jichž jsou po celé České republice tisíce? Čínskou kuchyni? Vietnamskou? Nebo něco mezi?

Bedřich Kratochvíl

Kapr, amur, pstruh. Jak nejlépe upravit sladkovodní ryby?

Kapr. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pětihvězdičkový šéfkuchař Radek Šubrt během pěti minut vyfiletuje kapra a připraví z něj filet s maltézskou omáčkou, zeleninou a pažitkovými brambory.

PRAHA Bedřich Kratochvíl

Velká hostina Prague food festival startuje. Co připraví kuchaři?

Zdeněk Pohlereich (53), Café Imperial a Divinis | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čtvrtý ročník největší české gastronomické události Prague food festival startuje už dnes. Zpovídali jsme pět šéfkuchařů, kteří se ho zúčastní.

Bedřich Kratochvíl

Maso antilop je křehké a dietní. Chutí se podobá hovězímu

Poslouží vědeckým účelům. Padesátka českých antilop losích možná vyřeší africké hladomory. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jen třicet kilometrů od Prahy se pase největší stádo antilop losích v Evropě. Chová je tu pražská Zemědělská univerzita, pro výzkum i pro maso.

PRAHA Bedřich Kratochvíl

Jak dobře uvařit za málo peněz: svíčková za 25 korun

Jde to levně. Nemocniční jídlo by šlo uvařit i lépe. Stačí chtít | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nemocnice vysvětlují nevalnou kvalitu svých pokrmů nedostatkem peněz. Požádali jsme tedy šéfkuchaře Radka Šubrta o testovací svíčkovou – za málo.

Reportáž BRUNTÁL Bedřich Kratochvíl

Bruntál vrací úder Comebacku a zve tvůrce na Silážní střelu

Martin Dejdar alias Ozzák. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Naši myslivci sice mají nabito, avšak nebudou ohrožovat vás ani březí laně,“ vzkázal starosta Bruntálu František Struška tvůrcům seriálu Comeback a...

Bedřich Kratochvíl

Amerika v Praze: jak má vypadat správný hamburger?

Hamburger - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co určuje kvalitu hamburgeru, kolik existuje druhů a jak se správně jí, jsme si nechali vysvětlit od rodilého Američana.

Bedřich Kratochvíl

Plzeňské pivo, jak má být - z pravých dubových sudů

Už letí. Bednářský mistr právě vytrhl dřevěnou zátku z natlakovaného sudu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po obloze nad plzeňským pivovarem se honí černé mraky. Prší, ale práce nepočká. Bednáři totiž z devět kilometrů dlouhého sklepení vyvalili sudy a...

Bedřich Kratochvíl

Zázračná houba kombucha. Nevábná chuť, zato léčivé účinky

Kombucha. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V pětilitrové zavařovací sklenici se v tmavě hnědém nálevu vznáší podivná medúza. Jako by někdo mořskou příšeru uvěznil do zavařovačky a choval jako...

PRAHA Petr Kolář

Jiří Babica prý vaří pro 'normální lidi'. Je vrahem dobré chuti?

U Babiců v kuchyni. Kávu a cigarety má Jiří Babica rád. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

ROZHOVOR LN. Přestože z něj kuchaři i milovníci dobrého jídla dostávají kopřivku, téměř milion diváků každého dílu jeho pořadu Babicovy dobroty je...

Bedřich Kratochvíl

Orientální útok: Řecký gyros, turecký kebab či shawarma

Turecká verze. Kebab z jehněčího masa. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když přijde řeč na rychlé občerstvení, stále větší oblibě se v Česku těší řecká, turecká či blízkovýchodní kuchyně. Řečeno slovy domorodců: gyros.

Bedřich Kratochvíl

Chřest nad zlato. Připravte si jarní salátek se sušenými rajčaty

Chřest. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Češi dokážou vypěstovat naprosto skvělý chřest. Jenomže většina se ho vyváží do Německa.

Bedřich Kratochvíl

Nutrie na smetaně. Maso známé z nemocnic 80. let se vrací na jídelníčky

Farma nutrií Jana Kaplana čítá na sto padesát zvířat. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nutrie. Tisíce lidí neznají toto milé zvířátko ze zoo. Ani ze svého šatníku. Ale z nemocničních jídelníčků 80. let a z řeznictví.

Bedřich Kratochvíl

Po stopách pizzy. Jak má chutnat pravá Napoletana a Margherita

Příprava pizzy Napoletana. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ačkoliv Italové uspěli v EU s žádostí o „patent“ na neapolské pizzy, české variace na pizzerie si s direktivou nedělají velkou hlavu. Místo buvolí...

Bedřich Kratochvíl

Školní jídelna v podání pětihvězdičkového šéfkuchaře

Šéfkuchař gymnázia a základní školy Nový PORG Radek Šubrt s dětmi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šéfkuchař pražského gymnázia a základní školy Nový PORG Radek Šubrt je před vchodem do školní jídelny doslova obklopen dětmi. Sedmileté holčičky na...

Bedřich Kratochvíl

Bistronomie: skvělé jídlo v uvolněné, kamarádské atmosféře

Jako doma. Čerstvé suroviny, dobré víno a jídlo od kuchaře, kterému vidíte přímo pod ruce. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Malá autentická bistra rostou jako houby po dešti nejen v Paříži, ale i v Praze. Pár míst k sezení, rodinná atmosféra a jediná slánka s pepřenkou pro...

Bedřich Kratochvíl

Risotto podle šéfkuchaře michelinské restaurace Allegro

Mamma a synáček. Příprava oblíbeného risotta je velká věda. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Redaktor Pátku vařil risotto s šéfkuchařem michelinské restaurace Allegro Andreou Accordim a jeho matkou Teresou.

Bedřich Kratochvíl

Čarování s koktejly. Namíchejte si vítězný drink Quick-mix

Koktejly. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Třicítka českých a slovenských superbarmanů se snažila ohromit porotu co možná nejoriginálnějším koktejlem. Zkuste si doma namíchat drink podle...

Bedřich Kratochvíl

Lahůdkářství Paukert: ochutnejte chlebíček se stoletou tradicí

Bestseller. Šéfkuchař lahůdkářství Paukert Tomáš Kmoch se svými chlebíčky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lahůdkářství Paukert bylo vyhlášeným podnikem už za první republiky. Jejich delikatesy chutnaly lidem v celé Evropě. A nic na tom nezměnilo ani 21....

Bedřich Kratochvíl

Vysoká škola humusu. Naučte se nejlepší pomazánku z cizrny

Humus můžeme podávat nejen s česnekovo-petrželovým dipem, ale i s míchaným salátem nebo s vařenou cizrnou zalitou olivovým olejem s citronem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S jordánským šéfkuchařem Muntherem Anaagrehem se reportér Pátku učil vařit vynikající arabskou pomazánku z cizrny a tahini.

Bedřich Kratochvíl

Brzlík či mozeček? V hostinci U Koně servírují vnitřnosti

šéfkuchař a majitel hostince U Koně Jaroslav Sapík.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Češi opovrhovali vnitřnostmi, protože s nimi měli špatnou zkušenost z komunismu. Redaktor LN vyrazil do Klokočné, kde mu o návratu brzlíku na české...

PRAHA Bedřich Kratochvíl

Vyvalte pivní tanky. Je odzvoněno klasickým sudům?

Petr Drahokoupil a desetihektolitrové tanky ve sklepě jeho smíchovské restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pivo z tanku se v prémiových českých hospodách a pivnicích čepuje už bezmála čtyřicet let. Tehdy to ale nebyly tanky, jaké známe dnes. Byly postavené...

Bedřich Kratochvíl

Tour des Farmes po česku. Čerstvé potraviny přímo z farmy

Farmářská tour. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Cesta za čerstvými potravinami přímo z farmy nemusí vést jen do Toskánska. Reportér Pátku zmapoval zastávky za domácím chlebem, sýry, moštem a...

Bedřich Kratochvíl

Do Krkonoš se po 200 letech vrátil rys

Rys (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do Krkonoš se po dvou stech letech vrátila vzácná kočkovitá šelma rys ostrovid. Ochránci a správci Národního parku si zatím nejsou jisti, zda je to...

Exkluzivně PRAHA Bedřich Kratochvíl

Řád od prezidenta dostane stíhač, který prošel gulagem

Válečný veterán plukovník Imrich Gablech | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Za druhé světové války prošel strastiplnou cestou tábory v Rusku. Až v roce 1942 se mu z gulagu podařilo uprchnout do Velké Británie. Tam se stal...

Exkluzivně PRAHA Bedřich Kratochvíl

Česko se od ledna stane doslova rájem pytláků, myslivci protestují

Srnec (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Od Nového roku budou mít čeští pytláci žně. Velké výhody totiž pytlákům plynou z novely trestního zákona, která začne platit od 1. ledna 2010. Ta...

PRAHA Bedřich Kratochvíl

Konec kominíků v Česku? Komíny si lidé mají v budoucnu vyčistit sami

Kominík - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Blíží se soumrak kominíků? Nejnovější vládní návrh počítá s tím, že každý, kdo má kotel na tuhá či plynná paliva, si bude moci komín čistit sám.

aktualizováno 11:39 PRAHA Josef Kolina

Na sněhu si užijí hlavně běžkaři. V provozu už jsou ale i dva vleky

Lyžování na běžkách | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdo by chtěl vyrazit tento víkend na lyže nebo na snowboard, bude mít dvě možnosti. Obě v Krkonoších. Tři sta metrů dlouhou sjezdovku zprovozní...

Doporučujeme PRAHA Bedřich Kratochvíl

České hory zavalilo nejvíce sněhu za padesát let, otevře se dokonce vlek

Lyžař - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Díky hustému sněžení napadlo na českých horách rekordní množství sněhu, většina vlekařů ovšem hodlá otevřít sjezdovky až v listopadu. V Krkonoších...

5 nej věcí, které můžete udělat z tykve

Tykev neboli dýně. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tykve neboli dýně jsou klasickou podzimní zeleninou. Z tykve se dají uvařit sladká i slaná jídla. Může se plnit, smažit dusit, lze ji zavařit i z ní...