Strmě, o více než sto procent, stoupla i cena cibule. Kilogram stál v dubnu 26,8 koruny, tedy o 13 korun meziročně více. Zdražení se nevyhnulo ani bramborám, za něž dnes lidé platí v průměru 23,6 koruny, což představuje nárůst o 64 procent neboli takřka o deset korun na kilogram.
Nepostradatelná surovina v kuchyni? Určitě cibule, říká šéfkuchař |
Menší zdražení pak postihlo pečivo, jehož ceny v obchodech stouply meziročně o necelých 14 procent. Ekonomové soudí, že domácnosti čeká ve zbytku roku další zvyšování cen potravin. Po prázdninách má být dokonce rychlejší než nyní, a to v závislosti na letošní úrodě.
„Ceny potravin v dalších měsících dále porostou. Druhá polovina roku může zdražování kvůli některým položkám ještě zrychlit,“ řekl LN Petr Dufek, ekonom ČSOB. V českých obchodech však během prvních tří měsíců letošního roku nezdražovala jen zelenina. Nepříliš dramaticky tak rostla například cena některých druhů mas; nejvíc poskočilo mleté, když zdražilo o necelá čtyři procenta.
Dvojí kvalita potravin se týká nadnárodních, nikoli domácích firem |
O bezmála desetinu víc nyní stojí konzumní chléb, za nějž se platí v průměru 26,51 koruny. Právě ceny pečiva mají přitom podle odhadů letos růst rychleji než dosud. Podle ekonoma Petra Dufka z ČSOB je totiž už nyní cítit tlak na růst cen obilí, který se časem projeví i v pekárnách a nakonec na pultech obchodů s potravinami.
Důvodem, proč vlastně loňská úroda zeleniny zdražuje, však není jen dlouhodobý nedostatek srážek. Podle zemědělského analytika Petra Havla potraviny zdražuje i rostoucí cena práce, energií a pohonných hmot.