Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

Češi na Vánoce vyhodí tuny potravin. Na člověka připadne kilogram masa

Ilustrační foto. foto: Shutterstock

PRAHA - Čtvrt metráku potravin vyhodí za rok do koše každý obyvatel Česka. Z toho i kilogram masa, což znamená za celou republiku například pět milionů zbytečně poražených dvoukilových kuřat. Tato průměrná čísla zásadně ovlivňuje právě závěr roku. Vánoce jsou obdobím největšího plýtvání.
  6:15

Lidé mají víc peněz, rostou mzdy, obchodníci se předhánějí v akčních slevách a Češi opět nakoupí mnohem víc než ve skutečnosti spotřebují. V popelnicích našich domácností končí za celý rok přes 254 tisíc tun jídla a z toho velká část právě o Vánocích.

„Prosinec a jeho závěr jsou pro nás nejnáročnější období. Pracujeme prakticky ve všech skladech 12 hodin denně,“ komentuje situaci předsedkyně Potravinové banky Prahy a Středočeského kraje Věra Doušová.

Potravinové banky zásobují především obchodníci potravinami, které z nejrůznějších důvodů nemohou prodat. V prosinci jim zbývá více zboží, což svědčí i o větším odbytu. Jejich postřehy napovídají, že odhady extrémně vysokého objemu produkce, dovozu a nakupování potravin ve vánočním období platí. „Ruku v ruce s tím jde ovšem i větší plýtvání ze strany domácností,“ připomíná Doušová.

„To obrovské plýtvání způsobuje především tlak řetězců na co nejnižší cenu. Lidé při vidině nízké ceny kupují takové výrobky a v takovém množství, které ani nejsou schopni zkonzumovat dřív, než se zkazí,“ říká zástupce sdružení Z farmy domů Martin Prokop.

Jak nedávno upozornili zástupci sdružení s odkazem na nejnovější šetření CVVM, skončí u nás ročně v odpadcích skoro 830 tisíc tun potravin, což je 6,5 procenta celkové produkce. Z vyhozeného množství sice připadá největší část na výrobu – producenti hned zpočátku likvidují například zeleninu nestandardních tvarů. Nicméně skoro třetina, zmíněných 254 tisíc tun, připadá na domácnosti. Nejvíc vyhazujeme pečivo, ovoce, zeleninu, mléko a mléčné výrobky. A pak i to maso.

Autor: