Ještě před několika lety přitom v Česku drtivě vedla spotřeba desítek, devítek, zkrátka levnějších a slabších výčepních piv. Do předloňska se převaha snížila na minimum a loni se podle informací LN poprvé v historii vyšvihly na první místo ležáky.
Česká legislativa tak označuje jedenáctky a dvanáctky, tedy silnější, výraznější a většinou i kvalitnější piva s plnou chutí a vyšším podílem alkoholu.
V celku však kromě toho ale pijeme stále méně, což dokládají za loňský rok i čísla celní správy, která inkasuje od pivovarů spotřební daň.
„Dalo by se říci – konečně. Klasičtí pijáci, kteří si dali za večer pořádnou porci levných desítek a moc neřešili, co pijí, postupně vymírají. Přichází mladší generace, která si už vybírá a hledá víc kvalitu,“ potvrzuje Tomáš Maier, který na České zemědělské univerzitě Praha přednáší ekonomiku pivovarnictví.
Česko se podle něj v podílu prodeje vícestupňových piv postupně, i když zatím ještě ne tak úplně, přibližuje rozvinutým pivovarnickým zemím, jako je Německo nebo Rakousko. A částečně i Belgii, která je však v kvalitě a kultuře pití piva ještě daleko před námi.