Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Na jak dlouho zmrazovat jídlo?

Česko

Proč různé zmrazené potravin vydrží různě dlouho? Podle mých zkušeností pečivo vydrží asi půl roku, pak zkysne. Knedlíky zhruba tři čtvrtě roku, maso dva roky a zelenina ještě déle. Ptá se Tomáš S.

Odpovídá docent Michal Voldřich z VŠCHT: Trvanlivost zmrazených potravin závisí na více faktorech. Při nižších teplotách skladování v mrazu je trvanlivost vyšší. Důležitá je také stálost skladovací teploty, v případě jejího kolísání vlivem „větrání“ mrazničky dochází postupně k mírnému ohřátí, voda částečně rozmrzne. Při opětovném zchlazení se však nevytvoří nové krystaly ledu, ale zvětší se ty původní, postupně narůstají a narušují konzistenci zmražených potravin. Nepříjemné je to zejména u masa, které pak pouští šťávu a ztrácí křehkost.

Nebalené potraviny nebo balené jinak než kontaktně postupně vysychají. Ovoce zmražené jako pyré s cukrem je stabilnější, protože cukr brání narůstání krystalů ledu. U ovoce a zejména zeleniny je velmi důležité před zmrazením inaktivovat enzymy tzv. blanšírováním - krátkým povařením. Jinak mohou vznikat netypické přípachy (mrazničkový zápach), produkty hnědnou. Rozdíly v trvanlivosti jsou dány také složením potravin, ty tučnější mají větší sklon k oxidačním změnám.

Doba uváděná čtenářem odpovídá, s tím, že se musí uvažovat výše uvedené skutečnosti. Zkysnutí pečiva bude mít asi jinou příčinu, nasvědčovalo by mikrobiálním změnám, ty ale za mrazu neprobíhají. Pravděpodobnější je však rozběhnutí kvašení v pečivu po rozmrazení, které může být lokálně více vlhké a mikroorganismy mohou růst.

Vážení čtenáři, dotazy do této rubriky posílejte na adresu AMC Lidové noviny, ulice Karla Engliše 519/11, 150 00, Praha 5 nebo e-mailem na zahady@lidovky.cz. Obálku označte Věda - záhady.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...