Trang An
Majitelé tohoto podniku stáli u začátků boomu vietnamské kuchyně v Praze. Na přelomu tisíciletí provozovali nevelký stánek v zapadlé uličce tržnice především pro svoje krajany, postupně k němu začali chodit i další zvědaví labužníci a nakonec se tu stávala pořádná fronta.
|
Obrovský zájem nakonec vedl majitele k tomu, že najal jeden z pavilonů v Holešovické tržnici a přesunul provoz tam. K fantastickému a lehkému jídlu tak přibyla také kultivovaná místa k sezení a v létě zahrádka před pavilonem. K novým prostorám majitelé přidali i inovované sofistikovanější menu.
Náš tip: Dobré pho už v Praze ochutnáte leckde, ovšem takovou bún-cha jako v holešovické tržnici ne. Opečené kousky vepřového servírované s rýžovými nudlemi, bylinkami a výhonky tu prostě musíte ochutnat.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- Cenová hladina: Hlavní jídla v menu začínají na sedmdesáti korunách a končí kolem stokoruny.
Pho u Letné
Rodinný podnik, kde dostanete jedno z nejlepších pho v hlavním městě. Místní menu je mixem vietnamské a thajské kuchyně, v rámci Letné je tahle restaurace neobvyklou kombinací chutného jídla, velkorysých porcí a nízkých cen.
|
Zdejší specialitou jsou jídla z mořských potvor a ryb včetně sumce, mušlí na kari a úhoře na plotýnce. Jídelní lístek koření trochu dadaistická čeština, většinou ale nebrání pochopení zamýšleného významu. Smaženou „chobotnie“ či „lososí polévku s tamarínem“ si bez obav dejte.
Náš tip: Jako oběd vám tu bude bohatě stačit některá ze sytých polévek: ať už pho, která dala podniku jméno nebo polévky thajské.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- Cenová hladina: Většina hlavních jídel se pohybuje v rozmezí stokoruny a sto padesáti korun.
Banh-mi-bha
Kromě baget naplněných masem a hromadou bylinek, podnik na Jankovcově nabízí také několik jídel, jejichž základem jsou rýžové nudle; kombinované jsou vždy s několika druhy zeleniny, klíčky, aromatickou zálivkou a hovězím, vepřovým nebo krevetami.
|
Ideálním předkrmem pro teplé měsíce jsou potom nesmažené závitky nem song. Pokrmy jsou servírovány v lehkých a půbavných miskách od Cyrila Hančla, což umocňuje pocit, že jste v restauraci, nikoliv ve fast foodu.
Náš tip: Tohle komorní bistro staví svoje menu hlavně na vietnamských bagetách banh mi, zkusit můžete variantu s pečenou krkovicí, s rybími karbanátky, ale taky s domácí paštikou.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- Cenová hladina: Bagety plněné exoticky vonícím masem tu pořídíte za stokorunu, velké obědové polévky kolem 140 korun.
Nevíte, kam vyrazit na oběd? Vyberte si v mapě podle toho, na co máte chuť a kde se právě nacházíte.