U Topolů
Není to tak dávno, co bývala hospoda na rohu Zelené a Jugoslávských partyzánů příznačně zahulenou čtyřkou, dnes se ale kouří nejvýš venku. I menu doznalo za poslední roky značné obměny: místo obligátního smažáku dostanete solidně připravenou polentu s grilovanou zeleninou a bazalkovým pestem, konfitovanou krkovičku s nastavovanou kaší kořeněnou majoránkou nebo halušky s brynzou.
|
Kdo má vysloveně hospodské chutě, toho potěší velkorysá porce knedlíků s vajíčky nebo topinky s masovou směsí, případně zdejší aromatická nálož: olomoucké tvarůžky osmažené v kapse z domácího bramboráku.
Náš tip: Kdo má chuť na něco menšího, tomu se nabízejí povedené pivní chuťovky: domácí utopenec s dijonskou hořčicí nebo smažené chilli papričky plněné modroplísňovým sýrem.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- cenová hladina: Hlavní jídla v menu začínají lehce pod stovkou a končí až na dvě výjimky u 190 korun.
Kulaťák
Zatímco české speciality na stálém menu téhle restaurace začínají kolem dvou stovek, denní nabídka je má ve výrazně příjemnější cenové hladině.
|
Pravidelně v ní najdete takovou klasiku jako hovězí maso s rajskou omáčkou nebo vepřovou krkovici na černém pivu. Kulaťák má rozlehlý a poměrně přívětivý interiér, kde jsou zdi vytapetované starými novinami a z materiálů dominuje hlavně dřevo. Jeho součástí je taky částečně prosklená zahrádka otočená do vnitrobloku, kde se dá sedět i v případě nepříznivého počasí. Číšníci v Kulaťáku patří k pražskému nadprůměru, objednávky řeší rychle a ochotně.
Náš tip: Ze stálé nabídky rozhodně stojí za vyzkoušení bramboračka. Patří k těm, v nichž téměř stojí lžíce a ukázkově voní majoránkou.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- cenová hladina: Denní nabídka se pohybuje mezi 129 a 149 korunami za hlavní jídlo.
U veverky
Denní menu v téhle dejvické instituci obvykle sestává z nějakých pěti šesti hotovek, kterým dominuje hospodská klasika.
|
Sázkou na jistotu jsou zde guláše s bramboráčky či knedlíky, čevapčiči s hořčicí, špekové knedlíky, svíčková nebo kuře na paprice. Polévky z denní nabídky jsou sice chutné, ale s cenou pětačtyřiceti korun nepřitáhnou úplně každého. Přitom nejde o žádné exotické variace, ale obvykle o vývar nebo hutnější polévku zeleninovou. Každý den nicméně kombinaci jednoho vybraného jídla a polévky dostanete za výhodnější cenu. Pro strávníky, co chtějí sáhnout po něčem lehčím, mívají u Veverky obědové saláty, ani ty ale nepatří zrovna k nejlacinějším položkám jídelního lístku.
Náš tip: Tradiční masně orientovanou nabídku veverkovského menu doplňuje sekce salátů, kde najdete takové klasiky jako zelný s křenem, okurkový nebo rajčatový s cibulí, nicméně nikoliv v mističce, ale ve čtvrtkilovém vydání.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- cenová hladina: Hotovky tu většinou stojí mezi 129 nebo 139 korun.