Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Oběd kancelářských krys: Kam zajít na českou hotovku v Dejvicích?

Jídlo

  6:00
Koprová omáčka, bramboračka či moravský vrabec. Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, která restaurace, ve které dostanete klasické české hotovky, stojí ve vaší čtvrti za návštěvu? Nezoufejte. Server Lidovky.cz přináší další díl exkluzivního seriálu, ve kterém vás seznámí jen s podniky, které za to opravdu stojí.

Zatímco české speciality na stálém menu téhle restaurace začínají kolem dvou stovek, denní nabídka je má ve výrazně příjemnější cenové hladině. foto: www.kulatak.cz

U Topolů

Není to tak dávno, co bývala hospoda na rohu Zelené a Jugoslávských partyzánů příznačně zahulenou čtyřkou, dnes se ale kouří nejvýš venku. I menu doznalo za poslední roky značné obměny: místo obligátního smažáku dostanete solidně připravenou polentu s grilovanou zeleninou a bazalkovým pestem, konfitovanou krkovičku s nastavovanou kaší kořeněnou majoránkou nebo halušky s brynzou.

  • Jugoslávských partyzánů 32, Praha 6
  • www.utopolu.cz
  • 773 973 037

Kdo má vysloveně hospodské chutě, toho potěší velkorysá porce knedlíků s vajíčky nebo topinky s masovou směsí, případně zdejší aromatická nálož: olomoucké tvarůžky osmažené v kapse z domácího bramboráku.

U Topolů

Náš tip: Kdo má chuť na něco menšího, tomu se nabízejí povedené pivní chuťovky: domácí utopenec s dijonskou hořčicí nebo smažené chilli papričky plněné modroplísňovým sýrem.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: Hlavní jídla v menu začínají lehce pod stovkou a končí až na dvě výjimky u 190 korun.

Kulaťák

Zatímco české speciality na stálém menu téhle restaurace začínají kolem dvou stovek, denní nabídka je má ve výrazně příjemnější cenové hladině.

  • Vítězné náměstí 12, Praha 6
  • www.kulatak.cz
  • 33 338 854

Pravidelně v ní najdete takovou klasiku jako hovězí maso s rajskou omáčkou nebo vepřovou krkovici na černém pivu. Kulaťák má rozlehlý a poměrně přívětivý interiér, kde jsou zdi vytapetované starými novinami a z materiálů dominuje hlavně dřevo. Jeho součástí je taky částečně prosklená zahrádka otočená do vnitrobloku, kde se dá sedět i v případě nepříznivého počasí. Číšníci v Kulaťáku patří k pražskému nadprůměru, objednávky řeší rychle a ochotně.

Zatímco české speciality na stálém menu téhle restaurace začínají kolem dvou...

Náš tip: Ze stálé nabídky rozhodně stojí za vyzkoušení bramboračka. Patří k těm, v nichž téměř stojí lžíce a ukázkově voní majoránkou.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: Denní nabídka se pohybuje mezi 129 a 149 korunami za hlavní jídlo.

U veverky

Denní menu v téhle dejvické instituci obvykle sestává z nějakých pěti šesti hotovek, kterým dominuje hospodská klasika.

  • Eliášova 14, Praha 6
  • www.uveverky.com
  • 223 000 223

Sázkou na jistotu jsou zde guláše s bramboráčky či knedlíky, čevapčiči s hořčicí, špekové knedlíky, svíčková nebo kuře na paprice. Polévky z denní nabídky jsou sice chutné, ale s cenou pětačtyřiceti korun nepřitáhnou úplně každého. Přitom nejde o žádné exotické variace, ale obvykle o vývar nebo hutnější polévku zeleninovou. Každý den nicméně kombinaci jednoho vybraného jídla a polévky dostanete za výhodnější cenu. Pro strávníky, co chtějí sáhnout po něčem lehčím, mívají u Veverky obědové saláty, ani ty ale nepatří zrovna k nejlacinějším položkám jídelního lístku.

Náš tip: Tradiční masně orientovanou nabídku veverkovského menu doplňuje sekce salátů, kde najdete takové klasiky jako zelný s křenem, okurkový nebo rajčatový s cibulí, nicméně nikoliv v mističce, ale ve čtvrtkilovém vydání.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: Hotovky tu většinou stojí mezi 129 nebo 139 korun.
Autor: