Nová kuchařská hvězda? Ptejte se českého Jamieho
UKONČENO
Mluví o něm jako o českém Jamiem Oliverovi. Martin Škoda však není ani vyučený kuchař, ani žádný profík. V sedmnácti letech vydal kuchařku s názvem Škoda nevařit. Vaření ho prostě baví a chce svým vrstevníkům ukázat, že to není žádná věda. Kdy se postavil poprvé ke sporáku? Jaké je jeho oblíbené jídlo? A co je podle něj největší problém české gastronomie? Ptejte se přímo Martina. Na vaše otázky odpoví v pondělí 14. 5. od 12:30 hodin. Martin musel odejít, ale k otázkám se ještě vrátí.
položených otázek: 30
| jak se správně ptát | Aktualizovat
- Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
- Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
- Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
- Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
- Podepište se.
- Neopakujte dotazy, které už položili jiní.
Zodpovězené otázky
OTÁZKA (8.5.2012 16:43)
Michaela
Ahoj Martine, moc ti tu na jihu všichni fandíme, mám zdánlivě jednoduchou otázku... Dobré restaurace v jižních Čechách? Nějak se pořád točím v kruhu dvě Indické restaurace, Petříků v Litvínovicích, občas 99 v Českým Krumlově nebo Tři sedláci na Piarisťáku a tím by to asi končilo. Proč myslíš, že tu nejsou dobrý podniky (ne ty ala Vendetta) a jíme jen housky z vokna? Jestli máš tip, krom jmenovaných, sem s ním. Díky :)
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 12:29)
Ahoj Michaelo,
indické restaurace mám také celkém rád a občas tam na jídlo i zajdu.. Je to však něco úplně jiného než to, co by u nás mělo být číslem 1 a to je dobrá kuchyně z čerstvých produktů. Bohužel tu máme stále zaběhlé určitě praktiky a zvyky, které lidi nejsou zatím ochotní moc měnit, a tak těžko můžeme čekat kvalitní jídlo v restauracích. Lidé do jídla mají stále problém více investovat, i když je to součást naší kultury a života! Bez jídla bychom totiž těžko mohli přežít.. Myslím, že je důležité, aby nás to začalo více bavit a snažili jsme se opravdu pracovat hlavně s českými produkty, na vaření nepoužívali chemii a polotovary, ale čerstvé věci. Je to běh na dlouho trať, který může jednou skočit dobře a je na každém z nás, jak tomu pomůže...
V Budějovicích mě nedávno celkem mile překvapilo nové farmářské menu restaurace Zvon, kde používají suroviny od malých farmářů z okolí do 70km.
Díky za dotaz a přeju pěkný den!
Martin
OTÁZKA (8.5.2012 20:08)
Adéla
Milý Márty, prvotně jsem Ti chtěla povědět, že Tvá kuchařka je skvělá! Jídla jsou vynikající a tvůj hudební vkus mě, abych tak řekla,odzbrojil. Rozšířil si mi obzor a za to jsem Ti vděčná. Vzhledem k tomu, bych se tedy chtěla zeptat, zda máš spřízněnou duši, která Tvůj jedinečný kuchařský um dokáže plně ocenit. Předem děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů do budoucna. Adéla z Českých Budějovic ;-)
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 12:40)
Ahoj Adélo,
děkuji moc za taková slova chvály, vážim si toho a je to zároveň i motivace pro další práci! Pokud máš podobný hudební vkus, jsem jedině rád! Je spousta lidí, kamarádů a známých, kteří mě podporují a pomáhají mi v tom, co dělám. Pokud jsi však myslela nějakou konkrétní dívku, asi tě zklamu, ale tohle se mi nějak přes chat nechce rozváděť...
Každopádně ještě jednou děkuji za zprávu a podporu!
Přeji pěkný den a hodně úspěchů i tobě.
Martin
OTÁZKA (8.5.2012 19:41)
Alena
Ahoj Martine, i když je tvá kuchařka především určena pro mladé lidi, tak jsem po jejím zakoupení i já, byť v pokročilejším věku, dostala chuť vařit! U nás v rodině vždy vařil manžel, a proto jsem se do kuchyně nikdy nehrnula. Pro začátek jsem vyzkoušela v rozhovoru zmiňovaný lentilkový dort z pudingu a celé naší rodině i našim domácím mazlíčkům, kočičkám, moc chutnal! Chtěla bych se ještě zeptat, jestli nepřipravuješ nějaký televizní pořad o vaření, bylo by fajn vídat v televizi mladé a talentované lidi. Přeji mnoho úspěchů!
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 12:48)
Ahoj Aleno,
jsem moc rád, že se ti má kuchařka líbí. Chtěl jsem udělat opravdu něco nového, co u nás do té doby nebylo. Knížka je sice určená, jak sama píšeš, hlavně pro mé vrstevníky, ale pokud z ní máš radost i ty, těším mě to ještě víc, jelikož se ukazuje, že ta práce, kterou jsem nad tím strávil měla nějaký smysl a kuchařka, které je spracovaná celkem "mladým" způsobem, má přitom přesah i mezi starší...
A to je prostě skvělé!
Nějaké plány do budoucna mám a objevují se mi i nové možnosti... Zatím nechci být moc konkrétní, ale pokud se něco třeba rozjede, určitě se o tom dozvíš!
Díky za podporu!
Martin
OTÁZKA (10.5.2012 10:20)
Helena
Milý Martine, obdivuji Vaše nadšení i odbornou erudici a logiku, která vyzařuje ze všech receptů v kuchařce. Kam se chystáte po maturitě? Myslím, že česká kulinařina potřebuje mladé, vzdělané a nadšené kuchaře, kteří vědí, co dělají a dělají to dobře.
Mnoho štěstí ve všem konání! Helena
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 12:53)
Milá Heleno,
moc děkuji za váš komentář a podporu, kterou mi touhle formou předáváte! Važím si toho!
Do maturity mi ještě nějaký čas zbývá, a tak v tuhle chvíli přesně nedokážu říct, kam potom půjdu. V současnoti se mi otevírají celkem zajímavé možnosti a věřím, že se některé i chytnu. Asi až čas ukáže.. Každopádně bych do svého budoucího života chtěl gastronomii nějakou formou zapojit, zatím nechci moc spekulovat, abych si nenaběhnul, ale moc mě to baví a vaření si užívám, takže se myslím, že by byla škoda to zahodit!
Pěkný den,
Martin
OTÁZKA (10.5.2012 16:55)
Ota
Ahoj Martine, chtěl bych se zeptat v jakých obchodech nejraději nakupuješ kvalitní suroviny? S pozdravem a přáním všeho dobrého.
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 12:57)
Zdravím Oto,
snažím se nakupovat spíše v menších krámech nebo i od farmářů. Nejde to ale pořád, jelikož jsem student a moc utrácet nemůžu. Myslím, že základ je čerstvost a kvalita, na jakém místě je dostaneš už je věc druhá a více se musí snažit každý z nás, aby ten pravý obchod našel...
Díky za dotaz a přeji pěkný den!
Martin
OTÁZKA (12.5.2012 16:25)
Alex
Co bylo tvojí motivací, k tomu chopit se poprvé vařečky a pokusit se něco uvařit? Co bylo prvním "seriózním" jídlem, které se ti zdařilo? Kde nejraději nakupuješ suroviny pro své experimenty?
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 13:00)
Ahoj Alexi,
začal jsem vařit díky TV pořadu J. Olivera, bavil mě totiž jeho přístup a chuť, s kterou to všechno dělal. Ukázal mi, že gastronomie nemusí být jen o stresu ve velké kuchyni, ale i o příjemně strávené části dne se skvelým výsledkem!
Za první opravdu dobré jídlo, které jsem uvařil považuji asi domácí těstoviny, bylo mi tehdy zhruba 12.
Hezké odpoledne,
Martin
OTÁZKA (14.5.2012 10:53)
Janča
Existuje nějaké jídlo, které fakt nesnášíš? A naopak - po čem by ses mohl utlouct? Dík
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 13:03)
Ahoj Jančo,
opravdu nemusím šišky s mákem a těstoviny s tvarohem. Nejoblibenější jídlo asi nemám, baví mě všechno nové, co mě něcím překvapí a zaujme! Třeba pomalu dušená masa jsou geniální. Nedávno jsem měl třeba výborná hovězí líčka s kaší...
Není zač!
Martin
OTÁZKA (14.5.2012 10:58)
cestovatel
Kdybys nežil v Čechách, kde by to bylo? Samozřejmě z hlediska gastronomie - která kuchyně tě nejvíce oslovila?
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 13:06)
Zdravím cestovateli,
moc rád mám Španělsko, láká mě i Itálie nebo Anglie. Zároveň jsem si moc pochutnal a užil i za oceánem. Takže těch míst existuje více, ale zatím vede ta jižní Evropa.
Pěkný den,
Martin
OTÁZKA (14.5.2012 11:00)
gurmán
Chodíš do fastfoodů? Kdy sis dal naposledy ''něco do ruky''? A co to bylo? Snědl bys třeba instantní polévku - tzv. číňana?
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 13:09)
Ahoj gurmáne,
do klasických fastfoodů nechodím už nějakou chvíli a nehodlám to ani měnit. Existují ale nějaká místa, kde prodávají jídlo do ruky a je úplně skvělé. Ruzní stánkaři třeba v Anglii nebo ve Španělsku takto umí vykouzlit skvělé pochoutky. Naposledy jsem dnes ráno měl bagetu s uzeným losem a salátem, byla dobrá! Instastní polévku bych si už nedal..
Martin
OTÁZKA (14.5.2012 11:05)
kuchařka
Co si myslíš o úrovni české gastronomie? Lepšíme se?
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 13:11)
Zdravím kuchařku,
myslím si, že situace se zlepšuje, ale velmi pomalu a je před námi ještě dlouhá cesta.¨
Každý by měl, dle mého názoru, začit u sebe, jelikož jedině tak se to může rychleji pohnout správným směrem.
Díky za dotaz!
Martin
OTÁZKA (10.5.2012 16:09)
Niki
Ahoj Martine chtěla jsem se zeptat kdo nebo co tě nejvíc inspirovalo? Máš nějakou spřízněnou duši, která tě podporovala? Niki
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 13:13)
Ahoj Niki,
nejvíce mě inpiroval Jamie Oliver, britský šéfkuchař. Díky němu jsem vlastně i začal.
Jinak lidí z mého okolí, kteří mě podporují je opravdu hodně a jsem jim za to vděčný.
Přeji pěkný den,
Martin
OTÁZKA (11.5.2012 23:03)
Katka Konigová
Ahoj Martine, co bys uvařil pro dívku svých snů ?
Zdraví Katka. :-)
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 13:18)
Ahoj Katko,
pro dívku svých snů bych uvařil asi něco, čím bych jí opravdu oslnil. Volil bych nějaké lehčí jídlo a třeba by měla i nějaké vlastní přání.
Také by zaláželo hlavně na situaci, ve které bychom právě byli..
Pěkný den,
Martin
OTÁZKA (12.5.2012 16:06)
Martin Brabec
Myslíš, že jsi první, kdo začal využívat hudbu při přípravě pokrmů a při jejich konzumaci?
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 13:19)
Zdravím Martině,
myslím si, že ano. O nikom jiném jsem zatím neslyšel..
Martin
OTÁZKA (12.5.2012 17:32)
josef holomac
Jsou kuchaři guruové pro chudé i bohaté.V jaké kategorii jsou vrstevníci?
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 13:23)
Dobrý den Josefe,
podlě mě kuchař tuhle pozici plní skoro pro všechny. Jak pro studenty, tak i pro dospělé.
Domnívám se, že mladí lidé se v dnešní době jsou si ochotní za jídlo trochu i připlatit, ale často ne na tom správném místě a za kvalitu. A kuchař by jim měl ukázat, že dobře a dostupně se lze najíst i u něj. Třeba v dobré restauraci!
Děkuji za dotaz,
Martin
OTÁZKA (12.5.2012 21:06)
Heston
Fandím a obdivuji! Jak jste se naučil vařit jako profesionál? Hodně lidí tomu věnuje také hodně času, ale stejně to za moc nestojí... v čem je podle Vás ten rozdíl? Jsou to konkrétní knihy, videa či rady profesionálních kuchařů, které Vám pomohly?
A ještě jedna taková praktická otázka... jak tento koníček platíte? Protože přeci jenom suroviny nejsou to nejlevnější a ani cestování do Anglie, Španělska či Kanady.
ODPOVĚĎ
(14.5.2012 13:30)
Dobrý den,
děkuji za podporu!
Jsem zatím celkem samouk, poznávám nové věci na cestách, v restauracích a od kuchařů. Žádnou školu přes gastronomii vystudovanou nemám. Myslím si, že není důležité mít nějaké papíry o tom, že jste profi kuchař, ale že daleko důležitější je ten přístup a radost, kterou do práce dáváte. A tohle je přesně to, čeho se snažím i já držet. Pro mne je vaření odpočinek a zábava a to nadšení se snažím předávat i ostatním. Pomohli mi i některá ta videa a kuchařky, ale snažím se být tvůrčí a vymýšlet své kombinace. Tím se dá asi i nejlépe vypracovat - když sám zkoušíte nové věci...
Někdy si to platím sám, někdy mi z rodiny pomůže a někdy na to prostě peníze nemám. Jsem stále student, a tak opravdu tolik rozhazovat nemužů. Do ciziny jezdím převážně v létě o prázdninách, kdy vždy přes rok nějak našetřím.
Díky za dotaz a pěkný den,
Martin