Nová kuchařská hvězda? Ptejte se českého Jamieho

Sedmnáctiletý Martin Škoda není vyučený kuchař a ani žádný profík, vaření ho zkrátka baví. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

UKONČENO

Mluví o něm jako o českém Jamiem Oliverovi. Martin Škoda však není ani vyučený kuchař, ani žádný profík. V sedmnácti letech vydal kuchařku s názvem Škoda nevařit. Vaření ho prostě baví a chce svým vrstevníkům ukázat, že to není žádná věda. Kdy se postavil poprvé ke sporáku? Jaké je jeho oblíbené jídlo? A co je podle něj největší problém české gastronomie? Ptejte se přímo Martina. Na vaše otázky odpoví v pondělí 14. 5. od 12:30 hodin. Martin musel odejít, ale k otázkám se ještě vrátí.

položených otázek: 30 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (8.5.2012 16:43) Michaela
Ahoj Martine, moc ti tu na jihu všichni fandíme, mám zdánlivě jednoduchou otázku... Dobré restaurace v jižních Čechách? Nějak se pořád točím v kruhu dvě Indické restaurace, Petříků v Litvínovicích, občas 99 v Českým Krumlově nebo Tři sedláci na Piarisťáku a tím by to asi končilo. Proč myslíš, že tu nejsou dobrý podniky (ne ty ala Vendetta) a jíme jen housky z vokna? Jestli máš tip, krom jmenovaných, sem s ním. Díky :)
ODPOVĚĎ (14.5.2012 12:29)
Ahoj Michaelo, indické restaurace mám také celkém rád a občas tam na jídlo i zajdu.. Je to však něco úplně jiného než to, co by u nás mělo být číslem 1 a to je dobrá kuchyně z čerstvých produktů. Bohužel tu máme stále zaběhlé určitě praktiky a zvyky, které lidi nejsou zatím ochotní moc měnit, a tak těžko můžeme čekat kvalitní jídlo v restauracích. Lidé do jídla mají stále problém více investovat, i když je to součást naší kultury a života! Bez jídla bychom totiž těžko mohli přežít.. Myslím, že je důležité, aby nás to začalo více bavit a snažili jsme se opravdu pracovat hlavně s českými produkty, na vaření nepoužívali chemii a polotovary, ale čerstvé věci. Je to běh na dlouho trať, který může jednou skočit dobře a je na každém z nás, jak tomu pomůže... V Budějovicích mě nedávno celkem mile překvapilo nové farmářské menu restaurace Zvon, kde používají suroviny od malých farmářů z okolí do 70km. Díky za dotaz a přeju pěkný den! Martin
OTÁZKA (8.5.2012 20:08) Adéla
Milý Márty, prvotně jsem Ti chtěla povědět, že Tvá kuchařka je skvělá! Jídla jsou vynikající a tvůj hudební vkus mě, abych tak řekla,odzbrojil. Rozšířil si mi obzor a za to jsem Ti vděčná. Vzhledem k tomu, bych se tedy chtěla zeptat, zda máš spřízněnou duši, která Tvůj jedinečný kuchařský um dokáže plně ocenit. Předem děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů do budoucna. Adéla z Českých Budějovic ;-)
ODPOVĚĎ (14.5.2012 12:40)
Ahoj Adélo, děkuji moc za taková slova chvály, vážim si toho a je to zároveň i motivace pro další práci! Pokud máš podobný hudební vkus, jsem jedině rád! Je spousta lidí, kamarádů a známých, kteří mě podporují a pomáhají mi v tom, co dělám. Pokud jsi však myslela nějakou konkrétní dívku, asi tě zklamu, ale tohle se mi nějak přes chat nechce rozváděť... Každopádně ještě jednou děkuji za zprávu a podporu! Přeji pěkný den a hodně úspěchů i tobě. Martin
OTÁZKA (8.5.2012 19:41) Alena
Ahoj Martine, i když je tvá kuchařka především určena pro mladé lidi, tak jsem po jejím zakoupení i já, byť v pokročilejším věku, dostala chuť vařit! U nás v rodině vždy vařil manžel, a proto jsem se do kuchyně nikdy nehrnula. Pro začátek jsem vyzkoušela v rozhovoru zmiňovaný lentilkový dort z pudingu a celé naší rodině i našim domácím mazlíčkům, kočičkám, moc chutnal! Chtěla bych se ještě zeptat, jestli nepřipravuješ nějaký televizní pořad o vaření, bylo by fajn vídat v televizi mladé a talentované lidi. Přeji mnoho úspěchů!
ODPOVĚĎ (14.5.2012 12:48)
Ahoj Aleno, jsem moc rád, že se ti má kuchařka líbí. Chtěl jsem udělat opravdu něco nového, co u nás do té doby nebylo. Knížka je sice určená, jak sama píšeš, hlavně pro mé vrstevníky, ale pokud z ní máš radost i ty, těším mě to ještě víc, jelikož se ukazuje, že ta práce, kterou jsem nad tím strávil měla nějaký smysl a kuchařka, které je spracovaná celkem "mladým" způsobem, má přitom přesah i mezi starší... A to je prostě skvělé! Nějaké plány do budoucna mám a objevují se mi i nové možnosti... Zatím nechci být moc konkrétní, ale pokud se něco třeba rozjede, určitě se o tom dozvíš! Díky za podporu! Martin
OTÁZKA (10.5.2012 10:20) Helena
Milý Martine, obdivuji Vaše nadšení i odbornou erudici a logiku, která vyzařuje ze všech receptů v kuchařce. Kam se chystáte po maturitě? Myslím, že česká kulinařina potřebuje mladé, vzdělané a nadšené kuchaře, kteří vědí, co dělají a dělají to dobře. Mnoho štěstí ve všem konání! Helena
ODPOVĚĎ (14.5.2012 12:53)
Milá Heleno, moc děkuji za váš komentář a podporu, kterou mi touhle formou předáváte! Važím si toho! Do maturity mi ještě nějaký čas zbývá, a tak v tuhle chvíli přesně nedokážu říct, kam potom půjdu. V současnoti se mi otevírají celkem zajímavé možnosti a věřím, že se některé i chytnu. Asi až čas ukáže.. Každopádně bych do svého budoucího života chtěl gastronomii nějakou formou zapojit, zatím nechci moc spekulovat, abych si nenaběhnul, ale moc mě to baví a vaření si užívám, takže se myslím, že by byla škoda to zahodit! Pěkný den, Martin
OTÁZKA (10.5.2012 16:55) Ota
Ahoj Martine, chtěl bych se zeptat v jakých obchodech nejraději nakupuješ kvalitní suroviny? S pozdravem a přáním všeho dobrého.
ODPOVĚĎ (14.5.2012 12:57)
Zdravím Oto, snažím se nakupovat spíše v menších krámech nebo i od farmářů. Nejde to ale pořád, jelikož jsem student a moc utrácet nemůžu. Myslím, že základ je čerstvost a kvalita, na jakém místě je dostaneš už je věc druhá a více se musí snažit každý z nás, aby ten pravý obchod našel... Díky za dotaz a přeji pěkný den! Martin
OTÁZKA (12.5.2012 16:25) Alex
Co bylo tvojí motivací, k tomu chopit se poprvé vařečky a pokusit se něco uvařit? Co bylo prvním "seriózním" jídlem, které se ti zdařilo? Kde nejraději nakupuješ suroviny pro své experimenty?
ODPOVĚĎ (14.5.2012 13:00)
Ahoj Alexi, začal jsem vařit díky TV pořadu J. Olivera, bavil mě totiž jeho přístup a chuť, s kterou to všechno dělal. Ukázal mi, že gastronomie nemusí být jen o stresu ve velké kuchyni, ale i o příjemně strávené části dne se skvelým výsledkem! Za první opravdu dobré jídlo, které jsem uvařil považuji asi domácí těstoviny, bylo mi tehdy zhruba 12. Hezké odpoledne, Martin
OTÁZKA (14.5.2012 10:53) Janča
Existuje nějaké jídlo, které fakt nesnášíš? A naopak - po čem by ses mohl utlouct? Dík
ODPOVĚĎ (14.5.2012 13:03)
Ahoj Jančo, opravdu nemusím šišky s mákem a těstoviny s tvarohem. Nejoblibenější jídlo asi nemám, baví mě všechno nové, co mě něcím překvapí a zaujme! Třeba pomalu dušená masa jsou geniální. Nedávno jsem měl třeba výborná hovězí líčka s kaší... Není zač! Martin
OTÁZKA (14.5.2012 10:58) cestovatel
Kdybys nežil v Čechách, kde by to bylo? Samozřejmě z hlediska gastronomie - která kuchyně tě nejvíce oslovila?
ODPOVĚĎ (14.5.2012 13:06)
Zdravím cestovateli, moc rád mám Španělsko, láká mě i Itálie nebo Anglie. Zároveň jsem si moc pochutnal a užil i za oceánem. Takže těch míst existuje více, ale zatím vede ta jižní Evropa. Pěkný den, Martin
OTÁZKA (14.5.2012 11:00) gurmán
Chodíš do fastfoodů? Kdy sis dal naposledy ''něco do ruky''? A co to bylo? Snědl bys třeba instantní polévku - tzv. číňana?
ODPOVĚĎ (14.5.2012 13:09)
Ahoj gurmáne, do klasických fastfoodů nechodím už nějakou chvíli a nehodlám to ani měnit. Existují ale nějaká místa, kde prodávají jídlo do ruky a je úplně skvělé. Ruzní stánkaři třeba v Anglii nebo ve Španělsku takto umí vykouzlit skvělé pochoutky. Naposledy jsem dnes ráno měl bagetu s uzeným losem a salátem, byla dobrá! Instastní polévku bych si už nedal.. Martin
OTÁZKA (14.5.2012 11:05) kuchařka
Co si myslíš o úrovni české gastronomie? Lepšíme se?
ODPOVĚĎ (14.5.2012 13:11)
Zdravím kuchařku, myslím si, že situace se zlepšuje, ale velmi pomalu a je před námi ještě dlouhá cesta.¨ Každý by měl, dle mého názoru, začit u sebe, jelikož jedině tak se to může rychleji pohnout správným směrem. Díky za dotaz! Martin
OTÁZKA (10.5.2012 16:09) Niki
Ahoj Martine chtěla jsem se zeptat kdo nebo co tě nejvíc inspirovalo? Máš nějakou spřízněnou duši, která tě podporovala? Niki
ODPOVĚĎ (14.5.2012 13:13)
Ahoj Niki, nejvíce mě inpiroval Jamie Oliver, britský šéfkuchař. Díky němu jsem vlastně i začal. Jinak lidí z mého okolí, kteří mě podporují je opravdu hodně a jsem jim za to vděčný. Přeji pěkný den, Martin
OTÁZKA (11.5.2012 23:03) Katka Konigová
Ahoj Martine, co bys uvařil pro dívku svých snů ? Zdraví Katka. :-)
ODPOVĚĎ (14.5.2012 13:18)
Ahoj Katko, pro dívku svých snů bych uvařil asi něco, čím bych jí opravdu oslnil. Volil bych nějaké lehčí jídlo a třeba by měla i nějaké vlastní přání. Také by zaláželo hlavně na situaci, ve které bychom právě byli.. Pěkný den, Martin
OTÁZKA (12.5.2012 16:06) Martin Brabec
Myslíš, že jsi první, kdo začal využívat hudbu při přípravě pokrmů a při jejich konzumaci?
ODPOVĚĎ (14.5.2012 13:19)
Zdravím Martině, myslím si, že ano. O nikom jiném jsem zatím neslyšel.. Martin
OTÁZKA (12.5.2012 17:32) josef holomac
Jsou kuchaři guruové pro chudé i bohaté.V jaké kategorii jsou vrstevníci?
ODPOVĚĎ (14.5.2012 13:23)
Dobrý den Josefe, podlě mě kuchař tuhle pozici plní skoro pro všechny. Jak pro studenty, tak i pro dospělé. Domnívám se, že mladí lidé se v dnešní době jsou si ochotní za jídlo trochu i připlatit, ale často ne na tom správném místě a za kvalitu. A kuchař by jim měl ukázat, že dobře a dostupně se lze najíst i u něj. Třeba v dobré restauraci! Děkuji za dotaz, Martin
OTÁZKA (12.5.2012 21:06) Heston
Fandím a obdivuji! Jak jste se naučil vařit jako profesionál? Hodně lidí tomu věnuje také hodně času, ale stejně to za moc nestojí... v čem je podle Vás ten rozdíl? Jsou to konkrétní knihy, videa či rady profesionálních kuchařů, které Vám pomohly? A ještě jedna taková praktická otázka... jak tento koníček platíte? Protože přeci jenom suroviny nejsou to nejlevnější a ani cestování do Anglie, Španělska či Kanady.
ODPOVĚĎ (14.5.2012 13:30)
Dobrý den, děkuji za podporu! Jsem zatím celkem samouk, poznávám nové věci na cestách, v restauracích a od kuchařů. Žádnou školu přes gastronomii vystudovanou nemám. Myslím si, že není důležité mít nějaké papíry o tom, že jste profi kuchař, ale že daleko důležitější je ten přístup a radost, kterou do práce dáváte. A tohle je přesně to, čeho se snažím i já držet. Pro mne je vaření odpočinek a zábava a to nadšení se snažím předávat i ostatním. Pomohli mi i některá ta videa a kuchařky, ale snažím se být tvůrčí a vymýšlet své kombinace. Tím se dá asi i nejlépe vypracovat - když sám zkoušíte nové věci... Někdy si to platím sám, někdy mi z rodiny pomůže a někdy na to prostě peníze nemám. Jsem stále student, a tak opravdu tolik rozhazovat nemužů. Do ciziny jezdím převážně v létě o prázdninách, kdy vždy přes rok nějak našetřím. Díky za dotaz a pěkný den, Martin
přeposlat e-mailem