Neděle 7. března 2021svátek má Tomáš -5 °C skoro jasno Předplatné LN

Proč jedí Češi všechno? Ptejte se on-line Romana Vaňka

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

PRÁVĚ MŮŽETE POKLÁDAT SVÉ OTÁZKY

Z čeho a jak se vyrábí šunka? Kde a jak připravují maso, které si koupíte v supermarketu? Zajímají vás odpovědi? Dočkáte se v novém pořadu šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka Jídlo s.r.o., který startuje v půlce dubna. Jak moc bylo těžké dostat se do výroby a na co všechno se můžete těšit? Zeptejte se Romana Vaňka, na otázky odpoví čtenářům serveru Lidovky.cz v úterý v 15 hodin.

položených otázek: 48 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (15.4.2014 12:57) marek
Připojil jste se k proudu mudrců, kteří nevynechají příležitost, aby z Čechů udělali debily, ve Vašem případě v oboru jídla, neboť ti blbci Češi jedí všechno, kdežto jinde všechno nejedí. Má to - kromě Vašeho kšeftu - i nějaký jiný důvod? Snahu propagandy o odvlastenčení národa lze těžko přehlédnout. Jedete v tom nějak?
Roman Vaněk: (15.4.2014 16:01)
Milý Marku, vyndejte si hlavu ze zadku a přestaňte jíst laciné konzervy. Zlepší vám to náladu. Nemyslím si, že jsou Češi blbci a nikdy jsme si to nemyslel. Mám tuhle zem rád. Děkuji za otázky, přeji vám krásné odpoledne.
OTÁZKA (15.4.2014 12:53) O. Horák
Dobrý den, jako nouzovou práci jsem dělal půl roku v řeznictví Globusu a musím říci, že hygiena, výrobní postupy a používané suroviny mi dodaly klid a rád jsem si každý výrobek koupil a i doporučil. Ne, už tam nedělám a reklama to není, ale lze házet každého velkovýrobce do stejného pytle? Jiná věc jsou výrobky, která Globus nevyrábí, ale prodává. To co tehdy vyráběli byla kvalita a za vcelku rozumnou cenu. (je tomu asi rok co jsem odešel) Děkuji Horák O.
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:56)
Proč otevřeně neřeknete, že to reklama je? Proč se všichni bojí říct nahlas, že je někdo dobrej? Máte pravdu, Globus je fajn.
OTÁZKA (15.4.2014 12:22) anonym
Dobrý den, Možná divná otázka ale jaký má být hlavní smysl Vašeho nového pořadu? Odpovědi se mě sice nabízí, ale pokud tady budou takové normy, kontrola, markety které to budou podporovat a lidé kteří to budou kupovat tak budeme jíst opravdu všechno. I tak se na Váš pořad rád podívám a fandím :-) Milan
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:54)
Proč divná otázka? Všechno má dávat smysl. Nejde o bulvár, nejde o normy, ukazujeme bez příkras, jak se věci doopravdy vyrábí, co se do nich přidává, co se skrývá za etiketami. Pořad Jídlo s.r.o. nehodnotí bulvárně šmakulády a kosmicky úžasné potraviny. Význam pořadu je - teď už víš, jak se co vyrábí bez příkras, rozhodnutí je na tobě. Natáčení mě děsně baví, pořad vyvrací velkou řadu českých mýtů. Psychopati na sociálních sítích mě budou nenávidět - ukazujeme totiž i dobré věci. Ale ne každý výrobce je ochoten v tomto pořadu otevřeně hovořit, protože podmínkou je lidem nekecat. Například plzeňský Prazdroj mě odmítl, tak natáčíme jinde.
OTÁZKA (15.4.2014 12:12) Jakub Dahl
Dobrý den, zajímalo by mě, zda si myslíte o EU restrikcích, regulujících názvy potravin, že jsou správné? Má se jmenovat tuzemský rum "jen" tuzemák? Je to buzerace, anebo snaha udělat pořádek na trhu? Děkuji a zdravím
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:44)
Často jde o debilní nápady úředníků, kteří podle mého názoru nikdy neopustili svou bruselskou kancelář.
OTÁZKA (15.4.2014 11:57) Pavel
Dobrý den. Neplánujete nějakou kuchařku pro těhotné ženy? I ony by se rádi dobře najedly, ale je problém najít nějakou kuchařku se záštitou uznávaného jména. manžel těhotné
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:43)
Těhotná neznamená nemocná. Je to na dobu omezenou a to co jíst nemůže, jí řekne doktor nebo vlastní tělo. Věřte mi, u druhého dítěte už tyhle starosti mít nebudete :-)
OTÁZKA (15.4.2014 11:16) Márty
Dobrý den. Jak je možné, že když si koupím kuřecí prsní plátky v jednom z nejrozšířenějších supermarketů, je mi z nich špatně, a i několika mým známým. Z jiných obchodů tento problém není. Je to zpracováním pro řetězec, výživou kuřat..?
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:39)
Marty, v jakém supermarketu? Brnkněte jim a řekněte jim, že vás z jejich kuřat bolí břicho...
OTÁZKA (15.4.2014 11:01) Logos
Dobrý den, pane Vaňku. Už dlouho se nemůžu zbavit pocitu, že kamkoliv vyjedu za hranice ČR (a to prosím mluvím i o zemích jako Ukrajina, Srbsko, Albanie, Gruzie nebo Bosna) vždycky se tam člověk lépe nají. Jednak rajče chutná jako rajče a ne jako igelit, ale hlavně se přípravě jídla věnuje daleko větší pozornost než u nás. Čím si to vysvětlujete? Je to fakt pouze tím, že pro Čecha je základní kvalitativní hodnotou "bylo toho tolik, že to nešlo sežrat"?
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:38)
Často bohužel ano.
OTÁZKA (15.4.2014 10:57) Vaclav Bauckmann
Srdečně zdravím. Na Pekle se mi líbila interakce mezi autory a diváky (hlavně přes FB). Nový pořd připravovaný "v utajení" může tuto výhodu postrádat. Plánujete pořad přizpůsobit i aktuálním podnětům nebo jde o naplnovanu a provedenou záležitost od prvního do posledního dílu? Fandím vaší práci!
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:37)
Až mi dojdou nápady, počítám s interakcí diváků.
OTÁZKA (15.4.2014 10:56) Jarda Marek
Zdravím. Mě by zajímalo, co všechono sežere takový Vodňanský kuře anebo kachna, než jde na porážku.
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:35)
Uvidíte v mém novém pořadu Jídlo s.r.o. .-)
OTÁZKA (15.4.2014 10:48) Petr
Dobrý den, pane Vaňku. Moc Vám fandím. V menší míře se taky snažím předávat informace o tom, že je možné jíst líp než ty hnusy, které dostáváme. Ale poraďte mi, co mám říct kolegům v práci, když jim s nadšením vykládám o fantastickém degustačním menu z nové Bohémy v Brně a oni mi na to řeknou, že do takové restaurace by v životě nešli. A s nadšením popisují jak ve Slevomatu za 50% koupili menu v jakési hospodě pro celou rodinu a narvali se žebírek. Já už jsem v koncích. :-)))
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:35)
My ty hnusy nedostáváme, my je vědomě objednáváme, vybíráme a kupujeme. Slevomat do normální gastronomie nepatří. Sleva je v gastronomii sprosté slovo. Nebuďte na kolegy naštvaný, každý máme právo výběru. Slevomat v restauraci pro mě osobně znamená hospodu, která neumí počítat, neví si rady a je v problémech.
OTÁZKA (15.4.2014 10:46) Marek
Dobrý den, v které z všeobecně považovaných za velmi dobrou restauraci se Vám v Praze dostalo nejhoršího zážitku /jídlo, servis, cokoli jiného/. Největší pozitivní a negativní překvapení mezi Vámi navštívenými pražskými restauracemi?

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA (15.4.2014 10:37) MM
Dobrý den, pane Vaňku, díky za Vaše pořady ! Zajímalo by mě, co snídáte, obědváte a večeříte Vy a Vaše rodina. Z čeho vaříte? Čtete informace o složení těmi drobnými písmenky? Já moc rád, a vždy se bavím a žasnu - např. bramborová kaše v prášku: úžasný chemický koktejl, asi 5 řádků samých dobrot :-) Přeju krásný den, a hodně zdraví ! MM
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:31)
Jím jako normální člověk, langusty a kaviár u mě nehledejte :-). Br.kaše v prášku je pro lenochy.
OTÁZKA (15.4.2014 10:33) Radu
Dobrý den, chtěla jsem si udělat steak z roštěnce. Zašla jsem do řeznictví, je to pobočka masokombinátu ("velká značka"). Řekla jsem, že chci odleženej kus hovězího masa na steak atd, prostě jsem si maso objednala, aby bylo ťip ťop. Když jsem si maso za pár dní vyzvedávala, paní v řeznictví mi podávala maso s úsměvem a s dodatkem, že se nemám čeho bát, že maso je nanejvýš pár dní staré!!!!! Tak jsem si připadala jako idiot. Co víc už má člověk udělat??? Kde nakupovat? Mimochodem, maso bylo hnusný, strašně prorostlý čímsi tvrdým jako kližka... hrůza... A drahý jako blázen to bylo. Už tam nepůjdu, ale kde má člověk koupit dobrý maso, kde tomu rozumějí? Děkuji
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:28)
Na přípravu hovězího steaku potřebujete tzv. stařené maso. Jsou už řeznictví, kde ho seženete - v Praze např. v Real Meat Society(TRMS), A maso v Dlouhé ulici, Makro a vím, že se připravuje stařené maso do vybraných českých řetezců. Bohužel stále je třeba shánět. Z čertsvého hovězího masa dobrý steak neuděláte.
OTÁZKA (15.4.2014 10:18) jano varmuža
dobrý deň prajem, kedy a na akej stanici bude vysielaný váš nový program? ďakujem
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:25)
www. stream.cz, každou středu nový díl pořadu Jídlo s.r.o.
OTÁZKA (15.4.2014 10:05) ES
Dobrý den, jaké bylo za poslední rok Vaše nejpříjemnější gastronomické překvapení (např. podnik, jídlo apod.)?
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:25)
Jéé, teď rychle nevím, ale příjemných věcí se děje spoustu. Na tomhle kolotoči se jede jenom jedna jízda, tak je třeba si ji užít.
přeposlat e-mailem