Ořechové řezy
- 140 krystalového cukru
- 6 vajec
- 140 g mletých vlašských ořechů
Na náplň
- 140 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 100 g mletých vlašských ořechů
Na polevu
- 150 g krystalového cukru
- 3 lžíce rumu
- kůra z 1 bio citronu
- 3 lžíce horké vody
- cca 20 lískových ořechů v celku
Troubu rozpálíš na 180 °C. Rozdělíš si do misek žloutky a bílky zvlášť. Žloutky třeš, spojuješ stěrkou s cukrem – trvá to asi 20 minut, pusť si fajn hudbu. Z bílků si vyšleháš šlehačem tuhý sníh (takový ten, který drží v míse, i když ji obrátíš dnem vzhůru). Do žloutků přimícháš ořechy a pak jemně i bílky. Plech si vyložíš pečicím papírem a potřeš jej vrstvou těsta. Pečeš asi 6-8 minut, dokud nezrůžoví, je to nízká placka. Po upečení plech vyndáš, vychladlé těsto překrojíš velkým (cukrářským? hahá) nožem na půlky, které budeš promazávat.
Náplň uděláš tak, že máslo utřeš s cukrem a vejcem. Nakonec přidáš i oříšky a řádně promícháš. Těsto promažeš pěkně tučnou vrstvou krému. Půlky na sebe přilepíš. Do rendlíku vsypeš cukr a po lžičkách přiléváš rum. Strouhneš i citronovou kůru bez bílé části pod slupkou. Opatrně po lžičkách přiléváš horkou vodu. Mícháš tak dlouho, dokud není poleva pěkně skelnatá a tak akorát tekutá – ani tuhá, ani řídká. Řezy polevou poliješ a nožem si na ni vyznačíš mřížku. Do každého čtverečku položíš půlku vlašského oříšku. Necháš v lednici alespoň hodinku a pak podáváš.