Vědci rozluštili historii vína. Odkud pochází a jak se dostalo do Evropy?

Premium

Víno (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

  16:00
Hroznové víno je moje nejoblíbenější ovoce. Jsem schopný ho jíst jako snídani, oběd i večeři. Mezi tím si rád utrhnu několik kuliček jako svačinu. Hrozno je ohromně praktická potravina. Dá se přikusovat za chůze. Hodí se proto třeba na výlet. Zimní skleníkové víno si nekupuji. Většinou není dobré.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Jakmile se ale přiblíží podzim, začnu se v obchodech po svých zamilovaných kuličkách rozhlížet. Bez vína ve formě alkoholického nápoje se obejdu. Dokonce ho považuji za mírné plýtvání. Většina lidí to asi bude mít spíš obráceně.

Jsem si vědom, že stolní odrůdy určené k jídlu jsou jiné než ty určené k drcení, kvašení a tak dál. Žil jsem ale v domnění, že jedlé víno vzniklo šlechtěním toho určeného k pití. Není divu. Tenhle názor prý dlouho přetrvával i mezi odborníky. Od minulého týdne je ale všechno jinak. V časopise Science totiž vyšla velká studie původu vína.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.