Ranní šálek moku z rozemletých zrn kávovníku vám prospívá. Pokud však božský nápoj pijete celý den nebo dokonce i večer, jeho pozitivní účinky na zdraví nejspíš mizí. Nějak tak by se dal shrnout výsledek velké statistické studie skupiny vědců vedené Lu Quim z Tulaneho univerzity v New Orleans.
Myšlenka, že účinky kávy závisí na době, kdy ji pijeme, má svoji logiku. Většina lidí ji ostatně uplatňuje i v běžném životě. Večer se kávě vyhýbají. Bojí se, že by po ní neusnuli.
„Vzhledem k účinkům, které má kofein na naše tělo, jsme chtěli zjistit, zda má denní doba, kdy pijete kávu, nějaký vliv na zdraví vašeho srdce,“ vysvětlil Lu Qi.
Kdy pijete kávu?
Vědci využili data nasbíraná ve velké studii zdraví a stravovacích návyků Američanů. Probíhala mezi lety 1999 a 2018. Účastnilo se jí dohromady 40 725 osob.
Dobrovolníci vyplňovali dotazník, co a kdy jedli a pili, včetně kávy. Vědci je rozdělili na tři hlavní skupiny. Zhruba 36 procent z nich byli ranní kávičkáři. Dalších 16 procent pilo kávu celý den, tj. ráno, odpoledne i večer. Zbylých 48 procent lidí ji nepilo.
Ranní pijáci kávy měli ve srovnání s nepijáky během sledované doby o šestnáct procent menší pravděpodobnost úmrtí. V případě smrti z kardiovaskulárních příčin to bylo dokonce o 31 procent méně.
Lidé, kteří pili kávu celý den, na tom ale byli úplně stejně jako nepijáci. V případě ranních pijáků také byla potřeba relativně vysoká dávka, dva až tři šálky, případně dokonce víc. Lidé, kteří si dávali jen jednu kávu, nebo ji některý den i vynechali, byli zvýhodněni méně.