130 let

S tváří anděla (r. Michael Winterbottom) | foto: Febiofest

Doporučujeme

10 tipů, co si nenechat ujít na Febiofestu

Kultura
  •   6:03
Febiofest přináší předpremiéry i filmy, které se do naší distribuce nedostanou. K těm prvním patří britská kostýmní podívaná Králova zahradnice nebo francouzský snímek na pomezí westernu, roadmovie a krimi Táhni do pekel. K filmům, které slibují pozoruhodný zážitek a v našich se pravděpodobně neobjeví, patří srbské drama o vlčím dítěti Nalezenec, maďarský Přelud s Isaachem De Bankolé v hlavní roli nebo thriller S tváří anděla podle skutečného případu Amandy Knox, obviněné z vraždy.

Králova zahradnice (r. Alan Rickman)
Druhý režijní počin známého britského herce Alana Rickamna (Láska nebeská, Rozum a cit, Harry Potter, režie: Zimní host), který bude jedním z hlavních hostů letošního festivalu, je zasazen do doby franfouzského krále Ludvíka IX. Toho si v romantickém kostýmním filmu zahraje sám Rickman. Po jeho boku se objeví Kate Winslet coby titulní „králova zahradnice“ Sabine, která má pro králův právě dokončovaný zámek ve Versailles vytvořit zahrady dosud neviděné krásy. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty a tak Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, ale i  jako žena, která skrývá tajemství z minulosti.

Alan Rickman (uprostřed) jako král Ludvík IV. a Kate Winslet jako Sabine De Barra ve filmu Králova zahradnice.

Mr. Turner (r. Mike Leigh)
Portrét slavného britského malíře Josepha M. W. Turnera natočil Mika Leigha (Další rok, Vera Drake, Happy Go Lucky), který za něj získal čtyři oscarové nominace. V hlavní roli exceluje Timothy Spall, který si za svůj výkon odnesl cenu z festivalu v Cannes. Snímek nejen pro milovníky umění představuje Turnera v posledním čtvrtstoletí jeho života jako kontroverzního génia s komplikovanou, excentrickou povahou. I v tomto snímku se Mike Leigh drží svého chápavého, byť i realisticky cynického pohledu na své hrdiny.

Timothy Spall ve filmu Mr. Turner o slavném britském malíři.

Táhni do pekel (r. Jean-Charles Hue)
I když Jean-Charles Hue točí zásadně v prostředí francouzské kočovnické komunity Jenišů (je to již jeho druhý film z tohoto prostředí), jeho filmy nejsou žádnou antropolickou studií, ale svéráznou variací na klasické žánry a příběhy. Táhni do pekel je syrový příběh o vině a trestu, ale také o nalezení duchovní svobody. Film osciluje mezi žánrem westernu a krimi a zároveň přebírá dynamické prvky současné akční a thrillerové produkce.

Táhni do pekel (r. jean-Charles Hue)

Mé jméno je láska (r. Luca Guadagnino)
Snímek charakterizovaný organoizátory jako eroticko-gstronomická pochoutka je uváděný v sekci Culinary Cinema neboli „filmové restaurace“, která bude speciálně pro účely festivalu zprovozněna v barandovských ateliérech. V hlavní roli italského filmu odehrávajícího se na přelomu století se objeví Tilda Swinton jako bohatá ruská emigrantka Emma. Obklopena luxusem a společenskými povinnostmi už téměř zapomněla, jaké to je někoho milovat nebo po někom toužit. Až do chvíle, než potkává na rodinné večeři mladého kuchaře Antonia. Vášnivá aférka, která mezi nimi vznikne, ale nepromění jen Emmu, tragicky ovlivní i celou dynastii Recchiů, která nerovné svazky neodpouští. Ve filmu hraje také známá italská herečka Alba Rohrwacher, která je letos hostem fetsivalu.

Tilda Swinton a Alba Rohrbacher ve filmu Mé jméno je láska (r. Luca Guadagnino)

Toulaví psi (r. Tsai Ming Liang)
Festivalovými cenami ověnčený svérázný tvůrce, pocházející z Malajsie a žijící na Tchaj-wanu, na sebe poprvé upozornil v roce 1994 filmem Ať žije láska. Ústřední postavou filmu Toulaví psi, oceněného Velkou cenou poroty v Benátkách, je otec, který se dvěma dětmi žije uprostřed nepřátelského velkoměsta. Ačkoli se živí upoutáváním na luxusní bydlení, sám ukládá své děti do přístřešku, který se jen vzdáleně podobá domovu. Tsai Ming Liang metodu dlouhých statických záběrů posouvá a analyzuje až na hranici filmového média. Kompozice obrazu, plynutí času a tempo navozující stav podobný meditaci.

Nalezenec (r. Vuk Ršumović)
Celovečerně debut srbského scenáristy a režiséra vypráví podle skutečné události vystavěný příběh chlapce, jenž vyrostl mezi lesní zvěří. Z bosenských lesů ho „zachránili“ lovci a poslali do bělehradského sirotčince. Zde se nový chráněnec musel naučit přebíjet své zvířecí pudy a nahrazovat je civilizovaným chováním. Momenty pozvolné proměny zvládl dětský herec Denis Murtić na výbornou. Do Ršumovićovy civilně vyprávěné psychologické studie ale časově zasáhne válka v Jugoslávii. Snaha o proměnu divocha v civilizovaného tvora selže v momentě, kdy „vyspělá“ společnost vytáhne do barbarského boje na život a na smrt. Snímek získal řadu festivalových ocenění včetně Ceny FIPRESCI na MFF v Benátkách. Film je uveden v soutěžní sekci Nová Evropa.

Přelud (r. Szabolcs Hajdu)
V hlavní roli snímku o africkém fotbalistovi putujícím pustou maďarskou krajinou se objevuje dvorní herec Jima Jarmusche Isaach De Bankolé (Hranice ovládání, kafe a cigára, Ghost Dog). Až když někdejší sportovec dorazí na osídlenou farmu, uvědomí si, že spadl do pasti místním moderním otrokářům, kteří ho mají v úmyslu obrat o svobodu i pečlivě ukrývané tajemství. Maďarsko-slovenský meditativní eastern podmanivé zachycení krajiny a rafinovaně vystavěné vyprávění, v rámci něhož se postupně vynořují překvapivé motivy.

S tváří anděla (r. Michael Winterbottom)
Obvinění a soudní proces s mladou Američankou Amandou Knox, obviněné z vraždy své britské spolubydlící v Itálii, způsobil v roce 2007 mezinárodní mediální šílenství. Do rámce této události je zasazen příběh filmaře Thomase (Daniel Brühl) a novinářky Simone (Kate Beckinsale). Thomas, vášnivý čtenář Dantova Inferna, prožívá vlastní verzi cesty kruhy pekla v idylickém italském městečku. Jeden z nejoriginálnějších režisérů současnosti Michael Winterbottom domýšlí následky kauzy pro všechny zúčastněné ve vrstevnatém dramatu a činí tak s úctou k oběti, Meredith Kercher, na kterou se v mediální kampani zapomnělo a jíž je film věnován.

Hráč (r. Oleg Sentsov)
Odtažitý Alex tráví většinu svého času u počítače, kde si pod přezdívkou Koss vydobývá v místním klubu renomé jako hráč počítačové hry Quake. Mimo virtuální realitu je ale jeho život podobně nehostinný jako oblast, kde bydlí. Po účasti na jednom z turnajů je mu nabídnuto členství v profesionálním hráčském týmu a mladík upíná své ambice i um k vítězství na světovém mistrovství. Ukrajinské drama natáčel Oleg Sentsov na skutečných herních turnajích a do rolí obsadil reálné gamery.

Febiofest uvedením tohoto snímku vyjadřuje také podporu režisérovi Sentsovi, který se  rámci hnutí Automajdan aktivně účastnil ukrajinských protestů.  V květnu 2014 byl zatčen ruskou FSB a na základě obvinění z plánování řady teroristických útoků uvězněn. Ačkoliv ruská strana tvrdí, že se Sentsov k plánování přiznal, režisér spolu s právníkem Dimitrijem Dinzem (zastupoval i členky skupiny Pussy Riot) jak Sentsovovu vinu, tak všechna obvinění popírají s tím, že Sentsov byl k přiznání nucen bitím a výhružkami znásilněním. Proti uvěznění se zvedla nevole mezi evropskými filmaři, jež vyvrcholila dopisem Vladimiru Putinovi, žádajícím režisérovo propuštění. Ani list ani např. žádost ruské prezidentské rady pro lidská práva o přezkoumání případu či naléhání Amnesty International však neměly valný účinek.

Alan Rickman (uprostřed) jako král Ludvík IV. a Kate Winslet jako Sabine De...
Táhni do pekel (r. jean-Charles Hue)
Autor: Lidovky.cz