Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

15 tipů na Svět knihy: autogramiády, čtení i průvod Star Wars

Evropa

  13:00
PRAHA - Veletrh Svět knihy, který je letos ve znamení Egypta, nabízí až do neděle setkání s desítkami českých i světových autorů. Čtení, představení novinek, autogramiády, slevy na nové i starší tituly a doprovodné programy čekají na návštěvníky v areálu pražského holešovického výstaviště.

Na veletrhu byla udělena také cena Český Bestseller pro nejprodávanější knihu v síti knihcentrum.cz. Cenu vyhrál Patrik Hartl s knihou Malý pražský erotikon. foto: MAFRA - František VlčekMAFRA

1. Jedním z lákadel zejména pro milovníky detektivek bude sleva 25% na novinku od spisovatele Larse Keplera Stalker. Pátý díl série o komisaři Joonu Linnovi vydává nakladatelství HOST, na jehož stánku slevu získáte po celou dobu konání veletrhu.

PÁTEK
2. Ještě dnes můžete stihnout představení nového románu Petry Soukupové Pod sněhem (15.00–15.50 Komorní sál, Pravé křídlo). Novinku od autorky bestselleru Zmizet představí Miroslav Balaštík. Následovat bude autogramiáda (16.00–17.00, Stánek 210 Levé Křídlo).  Román Pod sněhem rozehrává zdánlivě běžnou situaci: Tři sestry nasedají do auta a vyrážejí k rodičům na oslavu narozenin. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a tabletem, Kristýna s kocovinou.... Petra Soukupová bude na veletrhu ještě v sobotu, od 14.00 bude podepisovat mimojiné audioknihy podle jejích knížek Zmizet, Bertík a čmuchadlo a Pod sněhem, a pak od 15.00 představí svou knihu Bertík a Čmuchadlo.

SOBOTA
3. V sobotu ráno od 10 do 10.50 (Komorní sál, Pravé Křídlo) připravilo nakladatelství Kniha Zlín a švédské vyslanectví setkání se švédským spisovatelem a také úspěšným hercem Jonasem Karlssonem. Jako spisovatel má Karlsson rád humor na hraně, jeho povídky vystihují život v absurdních kličkách. Kafkovskou temnotu ale vždy vyvažuje vtip, také proto se adaptace jeho povídek tak dobře vyjímají na plátně či divadelních prknech. Autor na veletrhu představí svou tvorbu a především novelu Pokoj, která je aktuálně přeložená do češtiny.

4. Ve stejný čas, tj. od 10 hodin můžete v prostorách Průmyslového paláce narazit na rytíře Jedi, imperiální vojáky a piloty, Bobu Fetsobota, princeznu Leiu, Anakina Skywalkera a mnoho dalších! Představí je členové mezinárodních kostýmových organizací, které po celém světě sdružují fanoušky v kostýmech Star Wars (Hvězdné války). Členové Lion Base představí hrdiny v kostýmech kladných hrdinů, členové Czech Garrison zas hrdiny záporné, obě skupiny ale spojuje láska ke Star Wars.

5. Pro děti: v rámci projektu Rosteme s knihou proběhne na veletrhu Tvůrčí dílna pro děti na téma Vyzkoušejte si, jak vzniká knížka. S ilustrátorkou Michaelou Bergmannovou a spisovatelkou Lenkou Zemanovou si děti budou moci vyrobit vlastní knihu. Od 11.00 do 11.50  v sále Rosteme s knihou v Levém křídle.

6. V poledne (12.00–12.50 Velký sál, Střední hala) představí svou novou knihu o Haně Benešové historik a autor Lidových novin Petr Zídek. Autor představí první knižní životopis manželky druhého československého prezidenta, v němž přináší zcela nová fakta a souvislosti a také vyvrací doposud tradované omyly. Od 13 hodin pak bude v Levém křídle následovat autogramiáda.

7. Známý spisovatel a popularizátor vědy, geolog a klimatolog Václav Cílek bude od 14 do 15 hodin v Levém křídle Průmyslového paláce podepisovat svojí novou knihu Kameny a hvězdy, ve které lze najít touhu našich předků ale i současníků připoutat se k rodné zemi. Zároveň od země můžeme zvednout oči vzhůru a hledat kosmický aspekt české krajiny.

8. Od 15.00 hodin v Komorním sále Pravého křídla setkání s polskou novinářkou Lidií Ostałowskou, která představí svou knihu Akvarely pro Mengeleho. Ta vypráví o Dině Gottliebové z Brna, která přežila Osvětim díky výtvarnému talentu: pro účely výzkumu doktora Mengeleho portrétovala romské vězně. Jak se liší romské a židovské vnímání holocaustu? A komu patří obrazy vzniklé uprostřed pekla? Besedu moderuje Lucie Zakopalová.

9. Novou publikaci, která se věnuje nově restaurovanému filmu Jiřího Trnky Staré pověsti české představí v 17.00 v Literárním sále Pravého křídla editorka knihy Lucie Česálková za doprovodu restaurátorky Terezy Frodlové, která poukáže na zajímavé aspekty procesu restaurování filmu.

10. Taktéž od 17.00 proběhne v Komorním sále v Pravém křídle setkání se spisovatelem Jiřím Hájíčkem. Po románech Selský baroko a Rybí krev, za které Hájíček získal ceny Magnesia Litera, se autor představuje výborem ze své povídkové tvorby s názvem Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku. Pořadem provází Miroslav Balaštík.

11. Od 18 hodin bude ve Velkém sále Střední haly k vidění divadelní představení Nagíb Mahfúz: Skandál v Káhiře… s podtitulem „a nakonec to prasklo“. Představení Arabského nedivadla studentů arabistiky Ústavu Blízkého východu a Afriky FF UK vypráví napínavý příběh s téměř detektivní zápletkou. Situován je do Káhiry 30. let 20. století, ale mohl by se odehrát třeba i dnes kdekoli na světě. Předlohou divadelního zpracování je román egyptského nobelisty Nagíba Mahfúze, který do češtiny přeložil Jaroslav Oliverius. Představení v  arabštině s českými titulky.

12. Představení portugalského spisovatele Afonsa Cruze, držitele Ceny Evropské unie za literaturu a jeho knihy Kokoschkova loutka, která právě vyšla v nakladatelství ARGO, proběhne od 18.00 do 18.50 v Komorním sále Pravého křídla .

NEDĚLE

13. Známá rozhlasová redaktorka a spisovatelka Pavla Jazairiová ve své nejnovější knize  Před obzorem necestuje po cizích krajích, ale pozve čtenáře do svého života. 11.00–11.50 Autorský sál Levé křídlo.

14. Od 12.00 do 12.45  v Levém křídle Průmyslového paláce bude svou novou knihu Dvacet let s Islandem i svou novou desku Jiná doba podepisovat písničkář a spisovatel Jan Burian.

15. Setkání se Sylvií Richterovou od 13.00 do 13.50 v Literárná kavárně v Pravém křídle. Pořad moderuje redaktor Jan Šulc z nakladatelství Torst.

Vstupné na veletrh je 100 Kč (jednodenní), nebo 50 Kč (děti a mládež 6 - 18 let, studenti, držitelé průkazu ZTP, důchodci). 200 Kč rodinné vstupné (2 platící dospělí, 1 – 2 děti do 15 let zdarma). V neděli je snížené vstupné 50 Kč (otevřeno do 16.00).
Podrobný program veletrhu Svět knihy najdete ZDE.

 

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč