Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

...a na konec jednu parádní taškařici!

Kultura

  14:59
KARLOVY VARY - S kolegy novináři jsem se v názorech rozcházel, ale tím spíš ten film musím doporučit: zakončovací film 45. ročníku MFF Karlovy je fakt zábavný. (K)lamač srdcí dnes večer uzavře slavnostní finální ceremonii, od jedenácti večer bude ještě jednou k vidění ve Velkém sále a od konce srpna nastoupí do běžné distribuce.

L'Arnacoeur - (K)Lamač srdcí foto: Reprofoto

Mám rád žánrové filmy (které se v České republice téměř netočí). Snad žádný žánr mi nevadí. V každém žánru existují filmy dobré i špatné. (K)lamač srdcí je romantická komedie. Dobrá romantická komedie. Protože v ní žánrová pravidla perfektně fungují.

(K)lamačem srdcí (vynikající překlad slovní hříčky v původním titulu, obešel by se klidně bez závorek) je tu neodolatelný Alex. Má firmu, která se specializuje na úzkoprofilové služby: přijímá zakázky na rozbíjení vztahů a za bezchybné produkční podpory své sestry a jejího manžela je realizuje. Tedy až doteď. Nejenže má rozbít pár, který je úplně dokonalý. Ale ještě navíc se proti všem svým zásadám do nadcházející nevěsty zamiluje.

Scénář (K)lamače srdcí je dokonalé "akorát": desítkami let vysoustružený žánrový rámec naplňuje ideálně vyváženou porcí originality. Romain Duris v roli Alexe nachází perfektní rovnováhu mezi crazykomediálním magorem a romantickým srdcerváčem. Sekunduje mu vynikající a stále infarktově krásná Vanessa Paradis, pořád s tou kouzelnou mezerou mezi řezáky (kdy jsme ji v kině sakra viděli naposled?!). A podpůrný tým v podání Julie Ferrier a Francoise Damiense v dokonalé souhře nahazuje jeden gag v druhém plánu za druhým.

Čím "závažnější" otvíráky MFF Karlovy Vary mívá, tím radši zakončuje na odlehčenou notu. (K)lamač srdcí navazuje třeba na vynikající Confetti, které festival zamykaly před čtyřimi lety. A stejně jako v případě většiny zakončovacích filmů budete moct i tenhle film Pascala Chaumeila vidět v běžné distribuci, když ho nestihnete tady ve Velkém sále. Napište si do diáře datum 26. srpna.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!