Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

ABBA je zpět. Jaký je příběh slavné kapely a co uplynulých 36 let dělali její členové

Kultura

  6:00
PRAHA - Takže dělají to pro peníze, nebo ne? Informace o vzkříšení legendární popové skupiny ABBA vyvolala fanouškovské nadšení i pochybnosti všeho druhu. Jedna z nich je obsažena v názvu hitu z roku 1976 – Money, Money, Money.

ABBA foto: fanpop.comReprofoto

Netřeba překládat. Možnost, že motivací pro návrat na scénu je vydělat na něm, je však poněkud fantastická. Třeba si hudebníci, jimž stále běží příjmy z opakovaného přehrávání stovek jejich písní, se sedmdesátkou na krku prostě chtějí udělat radost.

Švédská skupina ABBA nahrála dvě nové písně, představí je v prosinci. Koncerty však nechystá

Švédská čtveřice produkující skladby převážně v angličtině nahrála nové písně, ale nebude koncertovat. Na tom všichni trvají léta. Od posledního vystoupení ve stockholmském televizním studiu 11. prosince 1982 si ještě několikrát společně zahráli a zazpívali, třeba lidovky nebo písně jiných autorů a interpretů, ale byla to sporadická setkání a žádné nebylo pod hlavičkou ABBA.

V červenci uplyne deset let od švédské předpremiéry filmového muzikálu Mamma Mia!, po níž Björn Ulvaeus v reakci na další četné dotazy prohlásil, že skupina už nikdy na pódiu nevystoupí. Ani ve starém složení, ani s novými tvářemi – aby se aktéři vyhnuli riziku, že se o nich bude hovořit jako o revivalu. Těch jsou ostatně po celém světě tisíce, možná statisíce. Jenže ABBA, která nikdy oficiálně neoznámila rozpad, je tak silným popkulturním úkazem, že stejné otázky budou její členy provázet asi až do hrobu.

Kyperská stopa

V kyperském městě Pafos se údajně narodila starořecká bohyně lásky a sexuality Afrodita. V hotelu u jedné z tamních pláží se sešly dva švédské páry na dovolené a jen tak pro sebe si začaly prozpěvovat. Ve vzácné chvíli božské přítomnosti zněl čtyřhlas tak přirozeně a zároveň velkolepě, až samotní aktéři na chvíli strnuli v úžasu, než se radostně rozesmáli. Když se historka později stala součástí legendy, změnil Pafos strategii a místo na Afroditinu skálu začal lákat turisty do míst, kde se zrodila ABBA.

První pokus o společný projekt ve čtyřech, komediální kabaret, byl propadákem – patrně pro autorskou nevyzrálost talentovaných hudebníků, leč prachbídných divadelníků. Nevzdali to, protože píseň o vysloužilém vojákovi Armády spásy, kterou složili jako Björn & Benny a zpívala ji celá čtveřice, zatím bezejmenná, slavila úspěch. Měsíce běžely, oba páry prožívaly šťastné milostné období a jejich mužské poloviny spojily osobní život s profesním. Ženy se k dalšímu projektu coby čtveřice nechaly přesvědčit skladbou s příznačným názvem People Need Love (Lidé potřebují lásku), jež – ještě bez úspěchu – zabrousila i na americký trh.

Vystupovat jako Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid nebylo šikovné dokonce ani doma, natož v cizině. Zatímco stále ještě takřka nemajetní hudebníci byli zaměstnáni nahráváním novinek, jejich producent a upravovatel anglických textů Stig Anderson, jenž posléze založil komerční úspěch značky, začal z vlastní vůle, zprvu soukromě a polooficiálně, rozšiřovat název ABBA. Sice z toho byla právní pře s rybí konzervárnou, ale zatímco Abba Seafood působila pouze ve Švédsku, ABBA Group se v roce 1973 odrazila k celoplanetárnímu triumfu.

Turné Abbatar

Teď jsou tedy ohlášeny nové písně. Už jsou nahrány a přísně střeženy, první bude odvysílána v prosinci v televizích BBC a NBC. Mužové, kteří po rozpadu odolali pokušení stavět novou nebo revitalizovanou skupinu podobného ražení a museli se potýkat s tím, že jejich další tvorba už nemohla dosáhnout takového věhlasu ani uznání, v oboru setrvali. Nyní už prý tvoří absolutně bez stresu, protože nemusí nikomu nic dokazovat. Není pochyb, že i pokud nové písně nebudou hity, zvědav na ně bude celý svět.

Na pódiu se však v rámci ABBA Avatar Tour žádný živý člen skupiny neobjeví, vyšlou za sebe hologramy. Jak zabere takový počin čtyř sedmdesátníků, jejichž Dancing Queen z roku 1976 s přehledem vyhrává ankety o nejlepší popsong všech dob? Pěvecký part se táhne přes dvě celé oktávy, což jsou údajně jen necelé dvě třetiny rozsahu obou zpěvaček v dobách největší formy. Jak teď asi budou brát srovnání se sebou samými?

Celý text o začátcích i hektické dekádě úspěchů švédské skupiny ABBA si přečtěte v magazínu Pátek LN, který vychází 11. května.

V magazínu dále najdete:

Rozhovor s fenomenální mladou houslistkou Olgou Šroubkovou, na kterou se můžete jít letos podívat v rámci Pražského jara.

Jaké to je být rodičem na dobu určitou - tedy dočasným pěstounem.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.