Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Adele získala Brit Award pro nejlepší britskou zpěvačku a za celosvětový úspěch

Kultura

  8:27
LONDÝN - Sedmadvacetiletá zpěvačka Adele se ve středu v Londýně stala královnou britské hudební scény, když při udílení hudebních cen Brit Awards získala hned čtyři trofeje. Byla vyhlášena nejlepší britskou zpěvačkou roku a získala cenu za celosvětový úspěch, s baladou Hello vyhrála cenu za nejlepší singl a prodej 15 milionů kusů alba nazvaného 25 jí vynesl ocenění za album roku.

Adele na Brit Awards 2016. foto: AP

Cenu za celosvětový úspěch Adele symbolicky z paluby Mezinárodní vesmírné stanice předal britský astronaut Tim Peake. Ocenění nejlepšího britského sólového interpreta si odnesl zpěvák, textař a kytarista James Bay, cenu pro nejlepšího zahraničního zpěváka získal jednadvacetiletý Justin Bieber z Kanady, kontroverzní umělec, který měl několikrát potíže se zákonem.

Adele se stala nejposlouchanějším hudebníkem roku. S albem 25 trhala rekordy

Ceny si rozdělily i hudební skupiny. Mezi britskými získala trofej formace alternativního rocku Coldplay, mezi zahraničními byla jako nejlepší vyhlášena australská skupina Tame Impala. Zvítězila nad horkými americkými kandidáty Eagles Of Death Metal, jejichž koncert v pařížské síni Bataclan loni zmařil brutální útok teroristů.

Adele při svém vystoupení na BRIT Awards.
Lorde věnovala vystoupení památce Davida Bowieho.

Udílení cen doprovázela vystoupení barbadoské zpěvačky Rihanny a oceněných Justina Biebera a Coldplay. Zpěvačka Annie Lennoxová a herec Gary Oldman vzdali hold Davidu Bowiemu, britské hudební ikoně, která v lednu zemřela ve věku 69 let.

Adele byla loni celosvětově nejposlouchanějším hudebníkem světa. Ve středu oceněné album 25 vyšlo koncem listopadu a do konce roku se ho prodalo na 15 milionů kusů.

Autor: