Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Africká modelka proti ženské obřízce: Febiofest představil Květ pouště

Kultura

  14:08
PRAHA - Stále aktuálnímu palčivému problému ženské obřízky se věnuje film Květ pouště, který získal loni v San Sebastianu cenu diváků. Americko-německá režisérka Sherry Hormannová ho představila na jedné ze zahajovacích projekcí pražského Febiofestu.

Film Květ pouště foto: Reprofoto

Snímek uvedla společnost Cinemart do českých kin právě tento týden ve čtyřech kopiích a na nosiči DVD; má se promítat v 15 sálech.

"Měl premiéru v Benátkách, pak vstoupil do distribuce v Německu, kde přilákal do kin spoustu mladých lidí. Oslovili jsme tak diváky, kteří nemají o ženské obřízce informace. Promítal se už ve dvou desítkách zemí.

"Pochopila jsem, proč Waris Dirieová, která byla předlohou hlavní hrdinky, po mně chtěla, aby měl i humornou stránku, což při takovém tématu není jednoduché," řekla režisérka.

Film nemohla točit v Somálsku, kde zuří občanská válka. Vznikal proto v Džibuti, kam zamíří znova už v dubnu a promítne ho na místech, kde natáčela. "Vzpomínám si na projekci v Marrákeši pro 1500 lidí, kdy muslimové uprostřed filmu vstávali a tleskali," dodala Hormannová.

Film, jehož podkladem byl stejnojmenný knižní bestseller, zachycuje osud proslulé módní celebrity přelomu 80. a 90. let Waris Dirieová. Ve 13 letech uprchla z rodného Somálska, aby se vyhnula nucenému sňatku. V Londýně si jí za pokladnou jídelny všiml módní fotograf.

Kariéru však nečekaně ukončila ještě na vrcholu, když v jednom z rozhovorů prozradila, že jako pětiletá musela podstoupit ženskou obřízku. Brzy nato se stala velvyslankyní Spojených národů a bojovnicí za ženská práva.

Britsko-německo-rakouská koprodukce Květ pouště je druhým snímkem Hormannové natočeným v angličtině. Do hlavní role obsadila Liyu Kebedeovou z Etiopie. "Londýnská castingová agentura nám vyhledávala ženy v USA, v Evropě i v Africe. Celkem nám nabídla 3000 kandidátek. Já jsem ale chtěla, aby hrdinka skutečně vypadala jako Somálka. Už jsem to vzdávala, když jsme dostali záběry s touto herečkou, která měla navíc i zkušenost modelky," řekla režisérka.

Film Květ pouště

Natáčení prý bylo složité. Točili v prostředí, kde lidé nikdy neviděli filmovou kameru. Navíc téma ženské obřízky je v Džibuti stále ožehavé, i když je tam oficiálně zakázána. Při scéně na tržišti využili sedm stovek komparzistů, kteří po nich nakonec začali házet kameny.

"Na druhé straně jsme měli úžasné zážitky z pouště z natáčení s nomády, kteří byli velice vstřícní," podotkla Hormannová. K natáčení scény obřízky se jim podařilo získat ženu, která tyto zásahy 40 let prováděla. "Stavěla se k tomu ochotně, jakoby chtěla splatit dluh," dodala.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!