Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Agent CIA mediální hvězdou. Příběh českého ‚krtka‘ Karla Köchera mapuje kniha i film

USA

  12:00
Zřejmě jediným agentem východního bloku a jediným známým zahraničním špionem vůbec, kterému se podařilo proniknout do CIA, je Karel Köcher. Jeho životní osudy zpracoval knižně novinář Vladimír Ševela v knize Český krtek v CIA. S podtitulem Cesta Karla Köchera z StB přes americké tajné služby do Prognostického ústavu vychází 15. října v rámci akce Knižní čtvrtek. O agentovi vznikl také dokumentární film - portrét s názvem Rino natočil Jakub Wagner a premiéru bude mít na letošním MFDF Jihlava.

Karel Köcher na amerických Panenských ostrovech v době přijetí do CIA. foto: Archiv Karla Köchera

Karel Köcher byl vysazen do USA v roce 1965 s úkolem infiltrovat se do amerických zpravodajských služeb. Doprovázen svou ženou Hanou získal v Americe pověst antikomunisty, pracoval u Zbigniewa Brzezińského a v roce 1973 mu CIA skutečně nabídla místo v jednom ze svých nejtajnějších oddělení. Mise byla splněna. V roce 1984 manžele Köcherovy zatkla FBI. Jeho přátelé žasli: Jak tenhle výstřední chlapík, který se vždycky choval přesně opačně, než by se nenápadný agent měl chovat, mohl být komunistický špion?

Ukázka z knihy Český krtek v CIA

Černá tatra 603 se zataženými záclonkami uhání Prahou. Na zadním sedadle sedí důležitý pasažér a usmívá se pod vousy. „Dveře se definitivně otvírají. Teď jim něco ukážu,“ pomyslí si Karel Köcher a stiskne ruku dívky, která sedí vedle něj. Ta se na něj obdivně podívá. Je 9. září 1965, auto odváží novomanžele Köcherovy do konspiračního bytu ve vile na Barrandově. Tam je vítají tři důstojníci, ten nejvyšší vytahuje dva tiskopisy. „Toto jsou služební přísahy, po jejich podpisu se oba stáváte právoplatnými příslušníky ministerstva vnitra,“ oznámí jim slavnostně. Dvojice papíry s radostí podepíše, následuje přípitek tuzexovou whisky a soudružský small talk. „Počítejte s provokacemi, a především střežte svůj vztah a nenechte se zviklat ve vzájemné důvěře jeden vůči druhému,“ promluví soudruh otcovsky.

Köcher zároveň odevzdá vyplněnou žádost o přijetí do KSČ, svou druhou v životě, tentokrát adresovanou přímo ústřednímu výboru. StB páru slíbila, že po dobu jejich pobytu v cizině bude vyplácet na jejich společný účet tisíc korun. Průměrný měsíční příjem byl v té době zhruba patnáct set korun.

Večer si jdou zaplavat do Podolí. Už jen dva dny zbývají do jejich fingované emigrace. Köcher, stále ještě redaktor nakladatelství technické literatury, přemýšlí o úkolu, který dostal. O úkolu, který se ještě nikomu nepodařilo splnit. Proniknout do amerických zpravodajských služeb, nejlépe do té nejstřeženější,

do CIA. Popravdě, šéfové rozvědky ani nevěřili, že se mu něco takového může povést. Ale před ním to nepřiznali. „Je pravda, že to znělo jako naprostý nesmysl. Mission Impossible. Ale napadlo mě, že by tady všichni zůstali s otevřenými ústy, kdyby se mi to povedlo,“ vzpomíná.

Köcher dostal doživotní trest, v roce 1986 byl ale vyměněn za sovětského disidenta Anatolije Ščaranského. „Za Köchera bychom vyměnili ne tři, ale pět Ščaranských,“ prohlásil později šéf KGB Vladimir Krjučkov. Dodnes není znám žádný Rus či jiný sovětský občan, kterému by se do CIA coby agentovi podařilo proniknout. Svérázný špion z Československa měl tehdy pro KGB zásadní význam. Jiný generál KGB však předtím označil Karla Köchera za agenta Američanů.

Köcher po návratu do Československa působil v Prognostickém ústavu a dosud žije ve vile u Prahy. Jeho někdejší nadřízení si dodnes nejsou jisti: Pro koho vlastně pracoval?

Karel Köcher na amerických Panenských ostrovech v době přijetí do CIA.
Karel Köcher (v klobouku) je propuštěn agenty FBI na svobodu, zbývá překročit...

„Příběh nočního hlídače se znalostí čtyř jazyků a diplomem z matfyzu, který podepsal smlouvu s čertem a myslel si, že ho přechytračí, mě fascinoval,“ píše v úvodu své knihy Vladimír Ševela. Kniha Český krtek v CIA v znikla na základě mnoha rozhovorů, které Ševela vedl s Karlem Köcherem v letech 2011 až 2015. Cílem autora nebylo sepsat osobní zpověď vyzvědače, ale stvořit barvitou reportáž, kde je špionova výpověď konfrontována s jeho odtajněným spisem, nikdy nepublikovanými názory expertů včetně bývalého hlavního historika CIA, vyprávěním desítek svědků, někdejších Köcherových „řídících orgánů“ i Američanů, kterým se „prvního krtka v CIA“ podařilo odhalit. Po špionových stopách vyrazil Ševela i do USA a v Rusku navázal kontakt s důstojníkem KGB, který ho měl na starosti.

Rino - dokumentární portrét muže dvou tváří

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Jihlavě, který se koná 27. října až 1. listopadu, bude mít premiéru film Reno režiséra Jakuba Wagnera, který se pokusil natočit portrét slavného špiona. Wagnerův snímek se zaměřil hlavně na samotného Köchera jakožto přímého aktéra všech událostí. „Výsledkem je netradiční portrét, který mnohem více než o bulvarizované špionážní činnosti vypovídá o osobnosti muže vedoucího minimálně dvojí život. Tajemství halící jeho činy totiž do jisté míry prostupuje samotnou Köcherovu osobu, neboť je těžké určit, co si doopravdy myslí člověk, který se perfektně kontroluje a dokáže obelstít detektor lži,“ uvádí o filmu festivalové materiály.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...