Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Agent Smith je komická figura

Kultura

  9:20
PRAHA - Jeho tvář je spojená s postavou agenta Smitha z Matrixu. Možná proto ji ve filmu V jako Vendeta schoval za masku anarchisty bojujícího za svobodu. Australan Hugo Weaving (46) má ovšem tváří mnohem více.

Hugo Weaving

* LN Ve filmu V jako Vendeta hrajete hlavní mužskou roli, ale divák se dozví, že jste to vy, až z titulků. Vaše tvář se ve filmu vůbec neobjeví. Nemrzí vás to?
Naopak, právě tohle pro mě byla výzva. Když hrajete v masce, jste člověkem bez tváře, nemůžete pracovat s mimikou, s očima. Právě tyhle fyzické limity mě na té roli fascinovaly. Navíc má ten člověk masku na tváři opravdu celou dobu.

* LN Jak se taková postava hraje?
Nejde tu o tělo nebo o tvář, ale o to, že pod maskou je myšlenka. To, co V říká, je daleko důležitější, než to, jak vypadá, jak navenek působí. Když jsem se na film pak díval, měl jsem tak prvních patnáct minut nutkavou potřebu mu tu masku sundat. Ale pak ho začnete poslouchat a zavede vás to docela jinam. Tohle mě inspirovalo jako herce: maska mě dovedla k tomu, jak se s rolí vypořádat.

* LN Váš agent Smith z Matrixu také působí, jako by měl masku. Jaké to je převtělit se v digitálního replikanta?
Musíte ho někde v sobě najít. To stačí, nemusíte se jím stát. Herci, kteří se o tu roli ucházeli, se prý snažili mluvit jako roboti. Mě připadal agent Smith spíš jako komická figura, rozhodně ne jako robot. Říkal jsem si, že by měl mluvit jako člověk, ale tak nějak „jinak“, třeba jako moderátor zpravodajství.

* LN Konec konců je pořád v obleku...
No právě. Ty obleky ale byly docela zajímavé, měl jsem jich spoustu. Všechny vypadaly stejně, ale každý měl něco speciálního a byl určený pro jinou scénu. Jeden byl jen na pózování, druhý na souboje, další na pády... Ten na rvačky měl třeba delší rukávy, takže když jsem zaťal pěsti, nesjely mi manžety až k loktům. Bylo to promyšlené do posledního detailu.

* LN Kvůli Matrixu jste se musel naučit kun-fu, ve V jako Vendeta zase skvěle šermujete...
To jsem bohužel nebyl já. Šermuju rád, a dokonce jsem se tomu kdysi tři roky věnoval, nicméně ani to nestačilo. Takže v těch efektních šermířských scénách mě musel nahradit profesionál.

* LN Předlohou pro film V jako Vendeta byl komiks. Tyhle knihy bývají pro herce při práci na filmu dost inspirativní...
Já ale komiksy nikdy moc nečetl. Je jen jedna výjimka: Tin Tin. Moje babička byla Belgičanka, když jsme byl malý, tak mi ho kupovala. Tin Tina mám pořád rád.

* LN V jako Vendeta provokativně spojuje žánr komiksu s politickým tématem. Nebál jste se téhle kombinace?
Naopak mě přitahovala. Od začátku se mi moc líbilo, jak jsou všechny myšlenky ze scénáře propojené s výraznou filmařskou stylizací. Politika se obvykle nedostává do spojení s tak výtvarně okázalým filmařským stylem.

* LN V Matrixu to ale bylo podobné - téma revolty a boje za svobodu v efektním hi-tech balení...
Tam právě hodně fungovala vizuální efektnost, spousta bojových scén, takové ty věci, co diváci chtějí. Ale přístup ve V jako Vendeta mi připadá zajímavější. Není to přesný obraz našeho světa, ale hodně se mu podobá, proto nás to nutí tolik přemýšlet o světě, v němž skutečně žijeme.

* LN Řada z otázek, které si člověk při sledování V jako Vendeta musí položit, se týká terorismu. Jak jste se s tím tématem vypořádal vy?
Nemám rád nálepky: tohle je terorista, tohle bojovník za svobodu. Podstatné je pochopit, co lidi dohnalo do tak zoufalé situace, kdy páchají násilí na civilistech, proč se uchýlili k tak extrémnímu řešení. Chci vědět, jak žijí, jak přemýšlejí... Někoho odsoudit je jednodušší, než se mu snažit porozumět. Tím ovšem neříkám, že s ním musíte souhlasit, zabíjení lidí nelze nijak omluvit. Ale je třeba udělat první krok. Leccos jsem pochopil, když jsem loni na Bali točil film o teroristických útocích, které tam byly spáchány.

* LN Scénář k V jako Vendeta napsali autoři Matrixu bratři Wachowští. To je takřka mytická dvojice: nedávají rozhovory, nenechávají se fotit, málokdo je viděl...
Ale oni opravdu existují. Zrovna včera jsem s nimi večeřel (rozhovor vznikal v únoru na filmovém festivalu v Berlíně, pozn. red.). Teď pracují na sérii komiksů, čtyři knihy už vyšly, pátá vzniká. Andy říkal, že má na příští rok pár projektů, které by chtěl produkovat, ještě se ale pro žádný z nich nerozhodl, a o režírování nemluvil.

* LN Bude v některém z těch potenciálních filmů role i pro vás?
Víte, známe se s Larym a Andym už přes deset let a troufám si říct, že si dost rozumíme. Nicméně bych s nimi rozhodně nedělal za každou cenu jen proto, že to jsou „Wachowski brothers“, kdyby se mi něco nelíbilo, klidně bych to odmítl.

* LN To zní, jako byste to už udělal.
Skoro. Do prvního Matrixu jsem šel s tím, že to bude jeden film. Ale pak přišli Larry a Andy s tím, že natočí celou trilogii. Dali mi čas na rozmyšlenou, jestli do toho s nimi půjdu, kdybych nechtěl, museli by tomu přizpůsobit scénář.

* LN Matrix bez agenta Smitha?
No právě, věděl jsem, že by to byl velký problém, a kývl na další dva filmy, aniž bych tušil, oč v nich půjde. Byl to hrozný pocit, ale slíbili mi, že to bude stát za to. Řekl bych, že měli pravdu.

* LN Jak to bylo s Pánem prstenů?
Vlastně podobné. Tam jsem sice od začátku věděl, že půjde o trilogii, ale původně jsem vůbec neměl ve druhém a třetím dílu hrát. Pak se ale rozrostla jedna linie scénáře a všechno bylo jinak. Takže jsem ve výsledku místo dvou filmů natočil šest.

* LN V čem vás teď po V jako Vendeta budeme moci vidět? Hovořil jste o filmu o teroristických útocích na Bali, kdy bude mít premiéru?
Premiéra bohužel nebude. Natáčení bylo zastaveno. Měl to být dvoudílný film pro australskou televizi, hrál jsem tam šéfa týmu, který vyšetřuje teroristický útok. Byla to hezká práce, navíc hodně zajímavá, ale jak jsem řekl nedokončilo se to. Podobně mi loni vybouchl další film. Ale nakonec jsem natočil Vendetu, takže to rozhodně nebyl marný rok. Ačkoli těžko můžu dokázat, že jsem pod tou maskou opravdu já...

* LN V divadle vám to ale jistě uvěří každý. Prý jste se po létech vrátil na scénu.
To je pravda. Hraju s Cate Blanchettovou v Hedě Gablerové. Na jaře hostujeme se Sydneyskou divadelní společností společností v New Yorku.
Autoři: