Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Aj Wej-wej odhalil obří instalaci z kostiček lega, inspiroval se Monetem

Čínský umělec Aj Wej-wej ve středu v Londýně odhalil své nejnovější dílo. Je jím obří obraz z lega inspirovaný slavným triptychem Lekníny od impresionisty Claudea Moneta. (4. dubna 2023) foto: Profimedia.cz

Čínský umělec Aj Wej-wej ve středu v Londýně odhalil své nejnovější dílo. Je jím obří obraz z lega inspirovaný slavným triptychem Lekníny od impresionisty Claudea Moneta. Instalaci tvoří téměř 650 tisíc kostiček a je dlouhá 15 metrů. Obraz představuje zároveň vzpomínku na zesnulého otce čínského výtvarníka.
  19:15

Obraz nazvaný Water Lilies #1 (Lekníny #1) je hlavním uměleckým dílem na nové Ajově výstavě s názvem Making Sense, která se koná v londýnském Muzeu designu. Jde o největším výstavu známého čínského umělce v Británii za posledních osm let.

Lekníny vytvořil Monet v letech 1914 až 1926 a v obrazech zachytil pohled na zahradní jezírko u svého domu v Giverny.

Aj k původnímu výjevu přidal ještě tajemné tmavé dveře, které odkazují na jeho pobyt v nuceném vyhnanství během dětství. V podzemním obydlí v provincii Sin-ťiang žil Aj společně se svým otcem, básníkem Aj Čchingem, který byl označen za nepřítele státu. I Aj je kritikem čínské komunistické strany, několikrát byl zadržen a musel žít v domácím vězení.

„Studoval jako umělec v Paříži ve 20. letech 20. století a později jsme byli společně donuceni žít v exilu,“ řekl Aj Wej-wej o svém otci. „Do Monetových Leknínů jsem začlenil i černé dveře, protože Monet byl umělcem, kterého měl můj otec rád. Takže jde i o vzpomínku na něj,“ citovala pětašedesátiletého umělce agentura Reuters.

Čínský umělec Aj Wej-wej ve středu v Londýně odhalil své nejnovější dílo. Je...

Instalace je dosud největším Ajovým dílem vytvořený z lega. Nicméně kostičky využíval i v minulosti. Vytvořil z nich například i 176 portrétů politických vězňů z celého světa.

Návštěvníci si mohou prohlédnout 42 nových děl, které nikdy předtím v Londýně vystaveny nebyly. Výstava se koná od 7. dubna do 30. července.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!