Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Aj Wej-wej vystavuje kola visící ze stropu i repliku svých pout

Kultura

  15:00
BERLÍN - Dosud největší výstava světoznámého čínského výtvarníka Aj Wej-weje začala v Berlínském Martin Gropius Bau. V 18 místnostech se na rozloze 3000 metrů čtverečních se představují výtvarníkova díla z posledních let, velká část z nich vznikla až po jeho uvěznění před třemi lety. Umělec sám se zahájení výstavy nemohl zúčastnit, protože mu čínské úřady zabavily pas.

150 byciklů visícíh uprostřed výstavní síně - memento státní mocí zavražděného majitele nelegální půjčovny kol foto: Martin Gropius Bau

"Je to největší výstava, jakou kdy Aj Wej-wej udělal. Zhruba polovina zde vystavovaných děl vznikla přímo pro muzeum Martin-Gropius-Bau," řekl televizi N24 ředitel muzea Gereon Sievernich. S vystavenými díly se podle něj německá veřejnost může seznámit vůbec poprvé.

Část děl na výstavě Důkaz (Evidence) představuje Aj Wej-wejovu formu umělecké reakce na jeho uvěznění v roce 2011. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout napodobeninu pout, která umělce poutala k židli v jeho cele, vyrobenou z jadeitu. K vidění je také mramorová replika kamery, kterou čínská policie sledovala jeho byt.

Šest tisíc stoliček jako symbol kulturní revoluce

Kritiku čínského režimu představují i další díla, která se k umělcově věznění nevztahují. Podle organizátorů výstavy je jím například nejpůsobivější výtvor, soubor 6000 jednoduchých dřevěných stoliček. Ty se v uplynulých staletích hojně používaly na čínském venkově, s příchodem takzvané kulturní revoluce komunistického vůdce Mao Ce-tunga a s následným masovým stěhováním do měst ale začaly končit na smetištích.

Kruh zvířat (Circle of Animals), 2011

Výstava v Berlíně začíná přesně v den třetího výročí umělcova zadržení čínskými úřady na letišti v Pekingu, po němž výtvarník strávil bez obvinění 81 dnů ve vězení. Potrvá do 7. července a organizátoři doufají, že se během té doby změní postoj čínských úřadů a Aj Wej-wej bude mít možnost do Německa přijet a výstavu si osobně prohlédnout.

Renomovaný britský časopis Art Review zvolil v roce 2011 Aj Wej-weje nejvlivnější uměleckou osobností roku a jeho díla vystavovaly v minulosti prestižní světové galerie, například londýnská Tate Modern. Umělec je známý také jako spoluautor návrhu olympijského stadionu (Ptačího hnízda) v Pekingu.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...