Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Alba skupin Zrní a Květy mají šanci na ceny Apollo i Vinyla

Kultura

  12:27
PRAHA - Brněnská alternativně-folková kapela Květy aspiruje na vítězství v kategorii Deska roku cen Vinyla svým albem Bílé včely. Z folkloru čerpá i kladenské Zrní, které s Květy sdílí i producenta nominované desky Soundtrack ke konci světa, kterým byl Ondřej Ježek.

Kladenská kapela Zrní foto: zrni.cz

O nominacích Hudebních cen Vinyla rozhodla čtyřiadvacetičlenná porota složená z hudebních publicistů, kteří opakovaně publikují nejen informativní, ale především názorové texty, a to napříč žánrovým spektrem domácí scény. V kategorii Deska roku jsou kromě nahrávky Bílé včely od Květů a Soundtracku ke konci světa od Zrní nominována také alba Botanicula (DVA) a A Forest Affair (Please The Trees).

Objevem roku se mohou stát Kyklos Galaktikos, Planety nebo The Pololániks, za počin roku získaly nominace festival experimentální hudby Babel Prague, vydavatelské aktivity Polí5 a úspěch soundtracku Botanicula od skupiny DVA.

Rozhodne se v únoru

O Cenu české hudební kritiky Apollo provázenou šekem na 60 tisíc korun od Ochranného svazu autorského se bude ucházet sedm alb vydaných v posledních dvanácti měsících. Mezi nominovanými, které vybrala porota bezmála 90 hudebních publicistů, jsou kromě nahrávek Bílé včely a Soundtrack ke konci světa také desky The Escapist (Boris Carloff), Baromantika (Lenka Dusilová), Someone With A Slow Heartbeat (Charlie Straight), Deaf To The Call (Prostitutes) a Vlci u dveří (Umakart).

O vítězi druhého ročníku cen Apollo rozhodne na neveřejném zasedání 6. února těsně před večerním ceremoniálem v Sasazu desetičlenná porota, která také vzešla z hlasování publicistů. Druhé publicistické ocenění Vinyla vyhlásí vítěze ve třech kategoriích 21. února v brněnské Flédě.

Cena Vinyla se letos objeví i v Praze, 12. března se uskuteční v klubu NOD "ozvěny" Vinyly. Prvním vítězem ankety Apollo se vloni v únoru stal rapper a písničkář Bonus za desku Náměstí Míru. V prvním ročníku Vinyly byly oceněny v jednotlivých kategoriích skupina B4 za album Didaktik Nation Legendary Rock (Deska roku), Fiordmoss (Objev roku) a festival Creepy Teepee (Počin roku).

Autor: