Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Alena Mihulová si zahraje ‚trapnou padesátku‘ v seriálu podle Ireny Obermannové

Kultura

  6:00
Alena Mihulová, Klára Melíšková a Pavla Tomicová se objeví v hlavních rolích komediálního seriálu Trapný padesátky. Seriál, který pro Českou televizi začal natáčet umělecký šéf Dejvického divadla Michal Vajdička, vznikl podle scénáře spisovatelky Ireny Obermannové. Tři hrdinky se v něm vypořádávají s životem po padesátce.

Pavla Tomicová, Alena Mihulová a Klára Melíšková v hlavních rolích seriálu Trapný padesátky foto: ČT

Všechny hrdinky stojí před zásadní životní změnou. Zneuznaná sochařka Ema (Pavla Tomicová) nemá žádné zakázky, bývalá televizní „rosnička“ Mia (Klára Melíšková) si nedovede přiznat, že její sláva je minulostí. Třetí seriálovou „grácií“ je Anča (v podání Aleny Mihulové) , která se musí vypořádat s tím, že i zdánlivě ideální manželství může skončit nevěrou a rozvodem. „Anička ze začátku vypadá jako hospodyňka z reklamy na kypřicí prášek. Na konci je z ní ale silná žena pevně stojící na vlastních nohách. To je pro mě nejsilnější motiv celého jejího příběhu. A pro mě je to důvod dát do postavy ze sebe co nejvíce,“ přibližuje svou roli Alena Mihulová.

Klára Melíšková a Alena Mihulová. Seriál Trapný padesátky uvede ČT.

„Párkrát jsem si připadala jako trapná padesátka - nejdřív jsem se lekla a pak jsem si řekla - tak ať! To je ono! Užiju si to. A jak už je mým zvykem, napsala jsem o tom. Jednotlivé příběhy jsou odposlouchané od mých vrstevnic, které byly z toho nápadu nadšené,“ říká autorka scénáře Irena Obermannová a dodává: „Padesátka je pro ženu důležitý životní mezník, je to přechodový věk z jedné životní fáze do druhé a je nesmírně zajímavé, jak se dnes tyto ženy mění, vypadají a chovají se úplně jinak než předešlé generace. Ačkoliv už jsou mnohdy babičkami, cítí se mladé a jsou mladé.“

Režisér Michal Vajdička nahradil předloni na postu uměleckého ředitele Michala Krobota, který na postu působil od roku 1996. Vajdička patří k výrazným talentům současné slovenské režie, s Dejvickým divadlem spolupracoval už před svým nástupem, připravil tu například inscenaci Ucpanej systém Irvina Welshe nebo Čechovova Racka.

Inspirace v BBC

„Před lety, když jsem žil v Cambridge, jsem s nadšením sledoval anglický seriál Absolutely Fabulous (Naprosto dokonalé), sitcom BBC o dvou ženách, které se potýkají s krizí středního věku. Od té doby jsem si říkal, že by bylo úžasné, kdyby se někdo o něco podobného pokusil i u nás, ale z mnoha důvodů mi to vždy přišlo velmi nepravděpodobné. Trapný padesátky v mých očích tento dluh naplňují, a to velmi zdařile,“ říká ředitel vývoje programových formátů Jan Maxa.

K seriálu říká: „Ženy středního věku jsou dnes mnohem mladší a přitažlivější než tomu bylo dříve. Jen to ještě není všeobecně známo. A právě kvůli tomu vzniká náš provokativní seriál,“ dodává kreativní producentka České televize Alena Müllerová, podle níž je hlavním tématem seriálu právě hledání ztracené sebedůvěry.

Hudbu k seriálu složil skladatel a jazzový hudebník Emil Viklický, který v seriálu zahraje částečně sám sebe, kavárenského klavíristu, tichého pozorovatele a glosátora absurdních útrap všech zúčastněných. Autorem textu titulní písně seriálu je Jiří Suchý.

V dalších rolích se objeví Václav Kopta, Berenika Kohoutová, Marek Holý, Igor Bareš, Roman Zach nebo Martin Myšička.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...