Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Alternativní uskupení Fredrik představí v Praze svůj snový severský folk

Kultura

  18:44
PRAHA - Trojice Fredrik je jedna ze současných mladých objevů skandinávského experimentálního folku, jehož specifický zvuk už pár let rezonuje alternativní scénou v Evropě i USA. Pokud jste někdy milovali éterické vokály a rozechvělé smyčce Sigur Rós či rozdováděný akustický šamanismus Animal Collective, je pro vás koncert Fredrik malým předvánočním dárkem.

Trojice Fredrik. foto: Reprofoto

Hudební trojice z Malmö, kterou tvoří hudebníci Fredrik Hultin, O. Lindefelt a zpěvačka a konceptuální umělkyně Anna Moberg vystoupí tuto neděli v pražském klubu Finál na Žižkově.

Fredrik na sebe upozornili už prvním albem Na Na Ni (2008). Letošním albem Trilogi, které spolu s listopadovým EP Origami vydal newyorský label Kora, si zároveň vysloužili pochvalné reakce hudebního serveru Pitchfork a pro třetí album chystají celoamerické turné.



Ve svém hudebním světě se ovšem spíš než do šířky spouštějí do hloubky, kde opatrně ohmatávají vlastní prostor – ocitáte se na tajemném místě, kde je občas třeba přimhouřit oči před pronikajícími paprsky světla a ozvěny vašeho hlasu se mísí s ozvěnou vašich vzpomínek. Na místě, kde se atmosférické vokály nestydí za svou intimní rozechvělost, kytara a smyčce vytvářejí bechderoucí harmonické souzvuky a společně narážejí do dřevní rytmiky nabourené elektronickými šumy.


Mystická estetika a nevyřčený konceptuální přístup Fredrik se odráží zejména v jejich surrealistických klipech: jsou syrově černobílé, prapodivně prázdné a zároveň plné obživlých předmětů, zadušeně řvou osamělostí a potemnělým humorem, že už ani nevíte, jestli vás mrazí z té záplavy vokálů, masek zvířat pověšených v zasněženém lese nebo vlastní přestavivosti. Spousta fanoušku tvrdí, že hudba Fredrik je nutí přemýšlet o stromech. O čem budete v neděli přemýšlet vy?

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...