Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Přijíždí Alva Noto, elektronik s laboratoří

Kultura

  13:34
PRAHA - Byvší „východní Německo“ nedalo dnešní hudební scéně jen Rammstein. Pocházejí odtud tvůrci, kteří hodně znamenají v oblasti elektroniky a multimédií. Vydavatelství a societu Raster Noton, jež se dnes představí v pražské Meet Factory, tvoří přátelé narození v Karl-Marx Stadtu, dnes Chemnitzu. Nepřekračují jen hranici mezi koncerty a galerijními instalacemi: především ruší rozdíl mezi tvorbou a vědou.

Alva Noto, elektronik mezi vědeckou laboratoří a klubem foto: Reprofoto

Hudba Carstena Nicolaie, zakladatele a hlavní hvězdy „archívu pro tón a ne-tón“, už přes deset let reprezentuje jeho poetiku. Nicolai slavil úspěchy na přehlíce documenta X (1997) a na Benátském bienále (2001): vedle instalací jako hudebník pracoval s Björk, Michaelem Nymanem, oskarovým skladatelem Ryuichim Sakamoto či Blixou Bargeldem, na aktuální album Univrs mu přispěl zvukovými samply Martin L. Gore z Depeche Mode.

V čistém digitálním prostředí nechává Nicolai šumět, pípat a klikat zvuky, jež si spojujeme s chodem elektronických přístrojů. Ale přístroje tu pracují především se základní podobou zvuku, oscilujícími sinusoidami. Proto publiku často přijde, jako by si před ním někdo velmi zručně pohrával s prezentací přírodních zákonů.

Koncert i galerie

Tenhle speciální rámec si bez problému našel cestu na klubovou scénu: Nicolai, který si jako hudebník říkává alva noto, má totiž bohatý a příjemný zvukový slovník, často se uchyluje k pravidelnému beatu a naživo dokáže čeřit, krájet a filtrovat zvuk suverénně a efektně.

Vedle zvuku pracuje i se světlem, jak ukáže projekce při jeho dnešním vystoupení Unitxt. Slavilo úspěch na předních světových scénách pro současné umění a můžeme je vnímat jako živý koncert, v němž se zvuk přelévá do obrazů, jež vznikají a tepou spolu s ním.

České publikum zažívá letos (konečně) intenzivnější setkání s Carstenem Nicolaiem – Alva Noto, a to šťastně v různých médiích. Galerie DOX vystavila v rámci pocty antroposofovi Rudolfu Steinerovi fotografie z jeho instalace Milk (mléčný bazén vibrující pod silou basových reproduktorů).

Dům umění v Českých Budějovicích právě uvádí vůbec první samostatnou výstavu, původní instalaci Filter využívající světelné konzole legendárního českého scénografa Josefa Svobody. Nicolai také v Budějovicích odehrál živý soundtrack k Tarkovského filmové sci-fi Solaris. 

Patnáct let s Raster Noton

Dnes od 19:30 hodin v pražské Meet Factory bude Carsten Nicolai v živé prezentaci komentovat svou tvorbu. Večer pak vypukne oslava patnácti let jeho vydavatelství Raster Noton: spolu s Alva Noto vystoupí jeho kolega Byetone, večer uzavřou veřejnoprávní DJs z pražského Radia Wave Aleš Stuchlý a Jiří Špičák.

 

Autor: