Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Sempé byl naším Mikulášem dojatý, říká režisérka Amandine Fredonová


Prolnutí dvou světů. Ve filmu Amandine Fredonové a Benjamina Massoubra se potkávají Mikulášovy příhody s příběhem jeho tvůrců. | foto: Aerofilms

Premium Rozhovor
Animovaný snímek Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo získal na prestižním festivalu v Annecy cenu pro nejlepší celovečerní film, zvláštním uvedením se představil také divákům v Cannes. Do českých kin vstupuje tento týden a ještě předtím jej režisérka Amandine Fredonová přijela uvést na Festival francouzského filmu.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Existuje hrané zpracování slavných Mikulášových patálií i animovaný televizní seriál. Ale celovečerní animovaný film, který by používal původní ilustrace Jeana-Jacquese Sempého, tu zatím nebyl. Čím si to vysvětlujete?
To je dobrá otázka, my jsme si ji kladli také. Vysvětlení pro to sama nemám, ale cítili jsme to jako zřetelný deficit, který jsme chtěli vyrovnat.

Lidovky.cz: Pod režií filmu je kromě vás podepsán ještě Benjamin Massoubre, scénář napsali Michel Fessler a dcera Reného Goscinnyho Anne Goscinnyová. Jak jste dohromady spolupracovali?
Anne Goscinnyová je autorka řady knih, ale neměla zkušenosti s psaním pro film. Proto spolupracovala právě s Michelem Fesslerem, který tohle umí. Moje doména je animovaný film, natočila jsem několik televizních seriálů, druhý režisér Benjamin Massoubre měl zase cenné zkušenosti jako střihač, pracoval na několika celovečerních filmech. Dokázal díky tomu velmi dobře propojovat obrazy z Malého Mikuláše s jinak výtvarně pojatými obrazy světa jeho tvůrců, což je věc, na níž jsme postavili koncepci našeho filmu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: