Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Amazon jde Číně na ruku. U knihy prezidenta Si Ťin-pchinga raději zablokoval recenze

Proti bohatým vytáhl čínský prezident Si Ťin-pching foto: ČTK

Společnost Amazon maže špatné recenze u knihy O správě státu (The Governance of China) z roku 2015. Jejím autorem je současný čínský prezident Si Ťin-pching.
  5:00

Recenze a uživatelská hodnocení v rozpětí od jedné do pěti hvězdiček jsou základem fungování největšího internetového tržiště Amazon. Právě na základě uživatelských hodnocení algoritmy Amazonu vytvářejí doporučení pro ostatní potenciální kupce. 

Podle agentury Reuters ale v případě knihy čínského prezidenta zasáhla cenzura. Čína měla podle dvou na sobě nezávislých zdrojů vyvinout na Amazon tlak poté, co se pod knihou objevilo několik nelichotivých recenzí. Společnost podlehla a na čínské verzi Amazonu (Amazon.cn) u knihy O správě státu recenze potencionální čtenáři nenajdou. U jiných knih ale k nalezení jsou.

Amazon, jenž na čínský trh vstoupil v roce 2004, si chce s jednou z největších světových ekonomik udržet dobré vztahy. Podle interního dokumentu zveřejněného uniklého na internet v roce 2018 se firma v Číně dlouhodobě potýká s problémy, jako jsou snaha o větší ideologické začlenění a nucené šíření státní propagandy.

Amazon je nakonec jen další firmou přistupující na čínskou hru. Apple podle údajů agentury Bloomberg přistupuje až na 97 % čínských požadavků. Microsoft před několika dny zase zrušil v zemi funkci automatického doplňování u internetového prohlížeče Bing, jediného velkého zahraničního vyhledávače v zemi. Stalo se tak na příkaz vlády.

Filmová studia Sony a Disney pravidelně upravují čínské distribuční verze svých filmů, aby odpovídaly nařízení cenzorů. Je to žádoucí, Čína je koneckonců druhým největším filmovým trhem na světě.