Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ambiciózní snímek 3 sezóny v pekle přichází do kin, slibuje událost roku

Slovensko-cest

  11:55
PRAHA - Do kin přichází film hodný Českého lva - 3 sezóny v pekle. Rebelský příběh podle raných osudů Egona Bondyho natočil režisér Tomáš Mašín, který už má na svém kontě ceny za světové reklamy.

3 sezóny v pekle (2009) foto: foto: lucie jansch

3 sezony v pekle jsou zahraniční koprodukcí se zahraničními ambicemi. Na place se mluví česky a anglicky, zaznívá i polština. Janu totiž hraje varšavská rodačka Karolina Gruszka, která se objevila například ve filmu Davida Lynche Inland Empire.

Představitelem Ivana se stal Kryštof Hádek, známý hlavně díky své roli v Tmavomodrém světě. 

Další role ztvárnili slovenští herci Martin Huba, Luboš Kostelný a Táňa Pauhofová, polský herec Tomas Tyndyk, Jan Kraus a Matěj Ruppert. Mašín chtěl obsadit některou z hlavních rolí neokoukanou tváří. Hledal na Slovensku a pak i v Polsku, kde našel Gruszkovou. Dialogy vedla v polštině, do češtiny ji nadabovala Táňa Vilhelmová.

Autor námětu Lubomír Drozd přišel s příběhem extravagantního mladého muže, který v době sílícího komunistického režimu prožívá mládí plné vášně a vzpoury. Producenti sice zakoupili práva na autobiografický román Egona Bondyho Prvních deset let, ale scénář se posléze měnil a postavy se odlišily se od reálných předobrazů.

Výsledek je inspirován zápisky z mládí tohoto spisovatele, filozofa a básníka (1930-2007) jen velice volně. "Stále jsme se odpoutávali od předlohy, stále výraznější se stávala vzpoura proti společnosti," poznamenal dramaturg Kristián Suda. Ocenil, že ve filmu funguje vše "od límečku u košile až po obrazy na stěně".

3 sezóny v pekle měly rozpočet osmdesát milionů korun. Vytvořit iluzi Prahy šedesát let staré je totiž nákladná záležitost. "S financemi nebojujeme, ale máme k těm penězům respekt. Snažíme se, aby byly před kamerou vidět a abychom byli maximálně připravení," vysvětluje režisér. Kromě Obecního domu si mohl dovolit natáčet i v dalších exkluzivních prostorách:

"Točili jsme na hlavním náměstí v Liberci, v Jindřišské, což je snad nejfrekventovanější ulice v Praze, a samotný zábor a výluka a předekorování bylo poměrně nákladné, měli jsme krásný byt na bývalé cukrové burze."

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.