Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Američané stáhli z francouzských kin film o teroristickém útoku v Paříži

Kultura

  6:00
PAŘÍŽ - Den před teroristickým útokem v Nice, při kterém zemřelo více než 80 lidí, měl ve francouzských kinech premiéru americký film Bastille Day. Přestože francouzští provozovatelé kin byli ochotní film hrát dál, americká produkce je požádala, aby thriller pojednávající o agentovi, snažícím se překazit plánovaný útok teroristů na francouzskou metropoli, stáhli z kin s ohledem na respekt k obětem a jejich rodinám.

Reklama na film Bastille Day. foto: Reprofoto

Hlavní roli agenta CIA, který se dostane na stopu atentátníkům, ztvárnil britský herec Idris Elba, který si naposledy zahrál například ve filmech Kniha džunglí nebo Bestie bez vlasti. Jeho spoluhráčem ve filmu je Richard Madden v roli zlodějíčka, kterým se náhodou policistovi připlete do cesty a je nucen spolupracovat.

Film, v němž se agent CIA snaží překazit teroristický útok plánovaný na Paříž v den francouzského národního svátku, měl distribuční premiéru v předvečer Dne dobytí Bastily, který se slaví 14. července. Právě ve čtvrtek však došlo k teroristickému útoku v městě Nice na Francouzské riviéře, kdy Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel kamionem do davu lidí sledujících na promenádě slavnostní ohňostroj, a zanechal na místě 84 mrtvých a více než dvě stovky zraněných.

Richard Madden ve filmu Bastille Day.

Idris Elba a Richard Madden.

Distribuční společnosti Studio Canal kvůli tomu okamžitě stáhla plakáty a další reklamu k filmu, který byl v té době nasazen do 230 kinosálů po celé Francii. Ohledně promítání filmu nechala původně rozhodnutí na jednotlivých provozovatelích, ale pak v sobotu oznámila, že film stahuje z kin z úcty k obětem a jejich rodinám.

Už dříve bylo odloženo původně plánované uvedení filmu ve Velké Británii a v Německu, kde měl mít film premiéru v březnu. Po loňských listopadových útocích přímo v Paříži, při nichž zemřelo 130 lidí, však byla premiéra odsunuta na později. Film měl nakonec britskou premiéru v dubnu a německou minulý měsíc.

Není to jediný neblahý důsledek na kulturu ve Francii po teroristických útocích. Už v pátek zrušila své plánované vystoupení v Nice zpěvačka Rihanna a o víkendu byl zrušen také Jazzový festival, který se v Nice koná už od roku 1948. Letos na něm měli vystoupit například Robert Plant, Youssou N’Dour nebo Avishai Cohen.

Autor: