Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Andersonův Grandhotel Budapešť zahájil letošní Berlinale

Kultura

  11:10
Světová premiéra komedie amerického režiséra Wese Andersona Grandhotel Budapešť zahájila včera večer 64. ročník filmového festivalu Berlinale. Snímek zasazený do meziválečné Evropy je jedním z 20 filmů, které se budou ucházet o Zlatého medvěda. Do festivalového paláce v centru Berlína přijel zahajovací snímek představit režisér i hlavní hvězdy filmu, mimo jiné Ralph Fiennes či Bill Murray.

Bill Murray, režisér Wes Anderson a herec Tony Revolori na sleavnostsní premiéřa filmu The Grandhotel Budapest foto: Reuters

Kromě nich se po červeném koberci v zahajovací večer festivalu prošlo všech osm členů poroty vedené producentem Jamesem Schamusem a desítky dalších hvězd. Před festivalovým palácem je vítaly stovky nadšených filmových fanoušků žadonících o autogramy.

Jeff Goldblum, Florian Lukas, producent James Schamus, Tony Revolori, režisér Wes Anderson, Ralph Fiennes, Saoirse Ronan a Bill Murray

Festival společně otevřeli Schamus s ředitelem Berlinale Dieterem Kosslickem. Schamus, který produkoval řadu filmů s homosexuální tematikou, mimo jiné oscarovou Zkrocenou horu, při této příležitosti podotkl, že si v sociální oblasti bere inspiraci i v Evropě a přímo v Německu. "V Americe nasloucháme vám Němcům velmi pozorně, vlastně posloucháme každý váš telefonát," řekl také žertem v narážce na aféru s odposloucháváním německých politiků americkou rozvědkou NSA.

Nejrychleji se vyprodaly lístky na Clooneyho Památkáře

Do hlavní sekce Berlinale je zařazeno 23 filmů, z toho 20 se bude ucházet o festivalové ceny. Mimo soutěž se budou promítat francouzský snímek Kráska a zvíře, nezkrácená verze prvního dílu Nymfomanky od Larse von Triera a také novinka George Clooneyho Památkáři. Právě Clooneyho snímek přitahuje největší zájem filmových fanoušků a stal se nejrychleji vyprodaným snímkem letošního Berlinale. Řada filmových nadšenců kvůli nákupu lístků dokonce v noci na dnešek spala před pokladnami, aby si lístky zajistila.

Členové mezinárodní poroty: producent James Schamus, herec Tony Leung, herečka Trine Dyrholm, ředitel festivalu Dieter Kosslick, herečka Greta Gerwig, producentka Barbara Broccoli, režisér Michel Gondry a herec Christoph Waltz

Kromě celovečerních filmů v hlavní sekci přinese Berlinale také dokumenty, krátké filmy, kulinářské kino či snímky zaměřené na mladou generaci. Celkem je v plánu festivalu 959 promítání a organizátoři věří, že se podaří překonat hranici půl milionu návštěvníků. Velkým lákadlem pro fanoušky jsou samozřejmě i filmové hvězdy, na červeném koberci by se měli během festivalu objevit například Clooney, Matt Damon, Charlotte Gainsbourgová, Diane Krugerová nebo Uma Thurmanová.

České filmy budou k vidění v rámci Evropského trhu

Česká stopa je na letošním ročníku festivalu slabá. V sekci Forum, která je zaměřena na dokumenty a nezávislé filmy, se objeví slovenský snímek Sametoví teroristé, který vznikal v české koprodukci. Koprodukční podíl má Česko také na německo-belgickém dětském filmu Sputnik, který se objeví v sekci LOLA, jež představuje filmy z širšího výběru pro německou filmovou cenu. Sedm českých filmů se ale bude promítat na Evropském filmovém trhu, který je doprovodnou akcí na okraj Berlinale zaměřenou na producenty a distributory.

Německá herečka Martina Gedeck, známá z filmu Životy těch druhých, na zahájení Berlinale

Vrcholem festivalu bude sobota 15. února, kdy porota zveřejní držitele Zlatého a Stříbrných medvědů. Už dříve se rozhodlo o tom, kdo dostane Stříbrného medvěda za celoživotní dílo. Ocenění získal britský režisér Ken Loach, který je podepsaný například pod filmem Jmenuji se Joe.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři: ,