Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ang Lee podruhé zkrotil Lva

Kultura

  9:55
BENÁTKY/PRAHA - Režisér Ang Lee získal v sobotu večer Zlatého lva, hlavní cenu filmového festivalu v Benátkách. Porota ocenila jeho snímek Se, jie (Touha, opatrnost). Předloni na stejné přehlídce Lee zabodoval se Zkrocenou horou

Lev pro Anga Leeho. Tchajwanský režisér na benátském festivalu zabodoval špionážním thrillerem Se, jie (Touha, opatrnost). foto: AFP

Špionážní thriller s erotickým nábojem situovaný do válečné Šanghaje čtyřicátých let nejvíce okouzlil porotu 64. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Zlatého lva za snímek Se, jie (Touha, opatrnost) přebral na slavnostním zakončení přehlídky režisér Ang Lee.

Benátské Biennale 2007

Zlatý lev - nejlepší film:
Se, jie (Touha, opatrnost), USA/Čína/Tchaj-wan Režie: Ang Lee

Stříbrný lev - nejlepší režie:
Brian De Palma za film Redacted (Redigováno) USA

Zvláštní cena poroty:
I'm not There (Nejsem tam), USA, režie: Todd Haynes La graine et le mulet (Zrno a mezek), Francie Režie: Abdellatif Kechiche

Volpiho pohár pro nejlepší herečku:
Cate Blanchettová, I'm not There, USA

Volpiho pohár pro nejlepšího herce:
Brad Pitt, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford/Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem), USA

Cena M. Mastroianniho pro mladého herce:
Hasfían Herzíová (La graine et le mulet)

Nejlepší kamera:
Rodrigo Prieto (Se, jie)

Nejlepší scénář:
Paul Laverty (It's a Free World/Je to svobodný svět), VB/Itálie/Německo/Španělsko, režie: Ken Loach

Zvláštní lev za celkové dílo:
Nikita Michalkov

Třiapadesátiletý tchajwanský filmař, který od svých studentských let let žije v USA, věnoval v děkovné řeči svou cenu nedávno zesnulému klasikovi světového filmu Ingmaru Bergmanovi. Lee v Benátkách exceloval už podruhé, před dvěma lety tu zahájil svou úspěšnou cestu snímek Zkrocená hora. Vítězný titul Se, jie získal také cenu pro nejlepšího kameramana, odvezl si ji Rodrigo Prieto, který s Leeem natočil i jeho předchozí úspěšný film.

Úspěch americké kinematografie
Podle organizátorů přehlídky byla hlavním kritériem výběru soutěžních filmů originalita a skutečnost, zda snímky mají potenciál překvapit a zaujmout. Výrazně byla tentokrát zastoupena americká kinematografie, Američané se podíleli na devíti z dvaadvaceti soutěžních snímků, včetně toho vítězného.

Umělecký šéf přehlídky Marko Müller kvůli tomu musel čelit kritice, že podléhá tlakům Hollywoodu. Porota ale dala jeho výběru za pravdu: hned šest cen směřovalo tvůrcům právě amerických, či Američany koprodukovaných snímků. Porota, v níž zasedal čínský režisér Yimou Zhang, Mexičan Alejandro González Inarritu nebo novozélandská filmařka Jane Campionová, vyznamenala práci amerických režisérů Briana De Palmy a Todda Haynese. De Palma si odnesl Stříbrného lva za režii snímku Redacted (Redigováno) situovaného do válečného Iráku, v němž vylíčil osud mladé Iráčanky znásilněné a zavražděné americkými vojáky.

Todd Haynes zase uspěl s osobitým snímkem I'm not There (Nejsem tam) o Bobu Dylanovi, v němž slavného písničkáře představuje několik herců. Patří mezi ně i Cate Blanchettová, jejíž dylanovskou variaci porota ocenila Volpiho pohárem za nejlepší ženský herecký výkon. Cenu za herečku přebral její kolega z filmu Heath Ledger.

Pro cenu se do Benátek nestihl vrátit ani Brad Pitt. V době, kdy ho porota vyhlásila nejlepším hercem za roli ve westernu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem), už uváděl tento snímek na festivalu v Torontu.

Z evropských filmů se prosadil francouzský titul Le graine et le mulet (Zrno a mezek), pod nímž je podepsaný filmař alžírského původu Abdellatif Kechiche. Jeho herečka Hasfía Herzíová se stala objevem přehlídky. Zvláštní cena „zbyla“ na ruského režiséra Nikitu Michalkova, který tu soutěžil s remakem snímku Dvanáct rozhněvaných mužů, porota ho ale vyznamenala za „celkové dílo“. Pro čestné ocenění si přišel italský režisér Bernardo Bertolucci. Už v průběhu přehlídky převzal podobnou cenu Tim Burton.

Benátský festival, který je nejstarším na světě, letos slavil sedmdesáté páté výročí založení, vzhledem k několika přerušením - především ve válečném období - se ale konal po čtyřiašedesáté.