130 let

Natáčení románu Obsluhoval jsem anglického krále | foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny

Anglického krále zhlédlo premiérové publikum

Kultura
  •   21:27
Praha - Pražské kino Lucerna se dnes večer zaplnilo hosty slavnostní předpremiéry filmu režiséra Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Do široké distribuce bude snímek, natočený za téměř 85 milionů, nasazen od 11. ledna.

"Jeho předloha nabízí mnoho interpretací a toto je jedna z nich," řekl dramaturg Kristián Suda. V "kalhotkové" roli habešského císaře se na plátně objevila zpěvačka Tonya Graves ze skupiny Monkey Business, k nepoznání oblepená vousy. Na novinářské projekci nebyla, film viděla večer poprvé a měla starost, aby prý vypadala jako frajer.

Dvouhodinový snímek, uvozený větou hlavního hrdiny ve starším věku v podání Oldřicha Kaisera "Moje štěstí bylo vždycky v tom, že mě potkalo nějaké neštěstí", je obohacen spoustou digitálních triků, kdy bankovky či známky  létají vzduchem, vyhozené mince se mění na déšť pivních tácků a jídelních lístků, ucho pikolíka zrudne či se tvář Julie Jentschové, hledící při milování fanaticky na obraz Adolfa Hitlera, z pohledu partnera krátce změní na diktátorův obličej.

Autorem hudby byl Aleš Březina, který zhruba z jedné čtvrtiny využil dobových šlágrů a hudby klasické. "Od začátku jsme s dobovou hudbou počítali, protože já i pan režisér Menzel milujeme swing, který se k příběhu dobře hodí. Dále je tam hudba z doby nacistické okupace Československa, kam jsem zařadil různé pochody a kolaborantské německy zpívané písně," řekl Březina. Jinak jde o jeho symfonickou hudbu a řadu klavírních skladeb. O přípravě soundtracku se jedná. "Byla by velká škoda, kdyby film nedoplnilo album," dodal Březina, podle něhož ve filmu zní hudba Jaroslava Ježka, zpívají sestry Allanovy, objeví se hudba Lea Delibese z baletu Coppélia a úryvky z Schubertova Smyčcového tria B dur a či Wagnerova Parsifala.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK