Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Anglický král se na Oscary neprobojoval

Kultura

  11:01
BEVERLY HILLS - Český film letos do letošních oscarových bojů nezasáhne. Snímek scenáristy a režiséra Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále se neprosadil v konkurenci 63 cizojazyčných filmů a neprobojoval se do nejužší nominace v kategorii nejlepší zahraniční film jubilejního 80. ročníku udílení prestižních filmových cen.

Provokující nahota? Jedna z odvážnějších scén z posledního filmu Jiřího Menzela „Obsluhoval jsem anglického krále“. foto: BioscopReprofoto

Mezi cizojazyčnými snímky nominovanými na Oscara se překvapivě neobjevil favorizovaný rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny režiséra Cristiana Mungii, který získal nejvyšší ocenění na letošním filmovém festivalu v Cannes.

Šanci získat 24. února v Hollywoodu zlatou sošku naopak dostal kupříkladu rakousko-německý film Ďáblova dílna, líčící příběh padělatelské dílny v koncentračním táboře Sachsenhausen, kde za války vězňové museli pro nacisty vyrábět padělky bankovek.

Do užšího výběru naopak postoupil také snímek Katyň o masakru Poláků za druhé světové války legendárního polského režiséra Andrzeje Wajdy, nový film ruského režiséra Nikity Michalkova 12 či snímek Beaufort izraelského režiséra Josepha Cedara, který loni získal stříbrného medvěda za režii na Berlinale. Soupeři jim budou ještě filmy z Brazílie, Kanady, Itálie, Kazachstánu a Srbska.

Neprosadil se ani slovenský film Návrat bocianov (Návrat čápů) scenáristy a režiséra Martina Repky, v němž jednu z  hlavních rolí hraje český herec Radoslav Brzobohatý.

Ze snímků, které nominovala do klání o Oscara Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) od svého založení v roce 1995, získal dosud nejvyšší ocenění jediný. Oscara si v roce 1996 odnesl film Kolja režiséra Jana Svěráka. Mezi nominovanou pětici se ještě dostal v roce 2000 snímek režiséra Jana Hřebejka Musíme si pomáhat a o tři roky později Želaryrežiséra Ondřeje Trojana. Česká respektive československá kinematografie na kontě osm nominací a šest prestižních zlatých sošek.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...