130 let
Kronika Oldřicha S.

Kronika Oldřicha S.

Animovaná vesnická kronika jede na prestižní festival

Kultura
  •   11:05
PRAHA - Animovaný dokument Kronika Oldřicha S. míří na prestižní americký festival Silverdocs.

Krátkometrážní animovaný film debutujícího režiséra Rudolfa Šmída Kronika Oldřicha S. s nadsázkou hledí na dění posledních třiceti let očima středočeského kronikáře, jemuž propůjčil hlas Josef Somr.

Dokument vstoupil na mezinárodní festivaly v únoru letošního roku. Nyní se vydává na prestižní americký festival dokumentárních filmů SilverDocs, který proběhne od 18. do 24. června ve městě Silver Spring nedaleko Washingtonu.

Josef Somr propůjčil hlas kronikáři v animovaném dokumentu.

"Pan Sedláček psal kroniku tzv. 'jedné věty' od roku 1981 až do roku 2005," přibližuje předlohu snímku Jakub Hora, ředitel festivalu Anifest. "V jeho kronice tu za sebou stojí věty, ve kterých se zrcadlí osobní život jeho a jeho rodiny, život ve vesnici a okolí i dějinné události světového významu. Z tisíců zápisů se nakonec vybraly asi dvě stovky, které byly ve filmovém scénáři zredukovány na osmdesát. Ty jsou jakýmsi koncentrovaným 'dějinným průřezem' života pana Sedláčka a potažmo i celé společnosti."

Americký festival dokumentárních filmů SilverDocs pořádaný American Film Institute a Discovery Channel patří v USA mezi největší dokumentární události roku. Český snímek se objeví například po boku světových premiér nových amerických dokumentů i filmů nominovaných na Oscara.

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás