Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

ANKETA: Který film Miloše Formana máte nejraději?

Kultura

  14:46
PRAHA - Miloš Forman oslavil v sobotu 85 let. Během uplynulých dekád získal zaslouženou pozornost českých i zahraničních diváků kritiků. Jaký Formanův film je váš nejoblíbenější? Připomeňte si jeho celovečerní díla a hlasujte v anketě.

Přelet nad kukaččím hnízdem foto: Reuters

Kde bychom byli bez Formana? Česká režisérská legenda slaví 85. narozeniny

Konkurs
Povídka Konkurs tvoří, spolu s další povídkou Kdyby ty muziky nebyly, stejnojmenný film Konkurs složený z autentických dokumentárních záběrů z pěveckého konkurzu, včetně zákulisí divadla Semafor. Miloš Forman jej zrežíroval v roce 1963, na scénáři s ním spolupracoval Ivan Passer.

Černý Petr
Snímek Černý Petr představuje Formanův hraný debut, zároveň je i jedním z prvních filmů Československé nové vlny. Hlavního hrdinu si zahrál Ladislav Jakim, jenž se ujal role mladíka, který pracuje v obchodě, kde hlídá, aby nikdo nekradl, ale zároveň nemá dost odvahy zloděje chytit. Snímek pochází z roku 1963.

Lásky jedné plavovlásky
Hlavní hrdinkou snímku Lásky jedné plavovlásky je Andula, která žije na internátu v malém městečku. Stejně jako většina jejích kamarádek touží po troše lásky. Po jistých peripetiích potká Mildu, mladého klavíristu, o němž je přesvědčena, že je ten pravý. Ve filmu, který pochází z roku 1965, si zahráli Hana Brejchová, Vladimír Pucholt či Vladimír Menšík.

Hoří, má panenko
První Formanův barevný snímek pochází z roku 1967, v němž se režisér snažil vykreslit atmosféru hasičského bálu. Autory námětu a scénáře jsou vedle Miloše Formana také Jaroslav Papoušek a Ivan Passer.

Taking Off (Odcházím...)
Formanova americká prvotina nese název Taking Off. Forman nabízí pohled na generaci 70. let, střet rodičů a dětí i braní drog. Ve filmu si zahráli například Linnea Heacock, Buck Henry či Tina Turner.

Přelet nad kukaččím hnízdem
Filmová adaptace slavného díla Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven vynesla Formanovi v roce 1975 celkem pět sošek Oscarů (nejlepší film, herec, herečka, režisér a adaptovaný scénář). V roli Randle P. McMurphyho, který se snaží vzdorovat chladné sestře Ratchedové (Louise Fletcher), si zahrál Jack Nicholson.

Vlasy
Významný muzikál druhé poloviny 20. století zaujal také Miloše Formana, který se mu roku 1979 rozhodl dodal filmovou podobu. Hudby se ujal Galt MacDermot.

Ragtime
Předlohou filmu Ragtime se stal románový bestseller E. L. Doctorowa. Ragtime je Formanovým čtvrtým americkým filmem, který natočil. Snímek získal nominaci na osm Oscarů, nakonec mu ale nepodařilo proměnit žádnou z nich.

Amadeus
Ve snímku z roku 1984 Forman ztvárnil postavu dvorního skladatele císaře Josefa II. Wolfganga Amadea Mozarta, kterému se dostalo obrovského hudebního nadání. Zahrál si ho Tom Hulce, který získal nominaci na Oscara.

Valmont
Filmová adaptace románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti zavádí diváky do doby před francouzskou revolucí. Snímek z roku 1989 získal nominaci na Oscara i cenu BAFTA, v obou případech za kostýmy.

Lid versus Larry Flynt
Americký životopisný film z roku 1996 natočil Miloš Forman podle scénáře Scotta Alexandera a Larryho Karaszewskiho. Film se věnuje kariéře vydavatele pornografických magazínů Larryho Flynta. Ve filmu jej ztvárnil Woody Harrelson.

Muž na Měsíci
Do role komika Andyho Kaufmana obsadil Miloš Forman komediální hvězdu Jima Carreyho, který za ni získal Zlatý glóbus. Dalších rolí se ujali Danny DeVito či Courtney Love.

Goyovy přízraky
Americko-španělský snímek z roku 2006, na jehož scénáři se vedle Formana podílel také Jean-Claude Carrière. Film zavádí diváky do roku 1792, v němž malíř Goya přichází na španělský královský dvůr jako dvorní malíř.

Anketa

Který film Miloše Formana je váš nejoblíbenější?

Konkurs 24
Černý Petr 49
Lásky jedné plavovlásky 53
Hoří, má panenko 254
Taking off 43
Přelet nad kukaččím hnízdem 505
Vlasy 203
Ragtime 26
Amadeus 354
Valmont 75
Lid versus Larry Flynt 63
Muž na Měsíci 53
Goyovy přízraky 58
Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...