130 let

Ruská operní diva Anna Nětrebko a Placido Domingo (19. ledna 2023) | foto: Profimedia.cz

Opera ruské pěvkyni zrušila představení, musí jí vyplatit 200 tisíc dolarů

Kultura
  •   21:51
Newyorská Metropolitní opera musí ruské operní pěvkyni Anně Nětrebko vyplatit 200 000 dolarů (přes 4,5 milionu Kč) za zrušená představení. Opera totiž divu odmítla angažovat, protože se jasně nevymezila proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tím podle operního domu porušila smluvní doložku o chování umělců.

Slavný operní dům loni ruské sopranistce zrušil několik představení, protože odmítla Putina po ruské invazi na Ukrajinu za tento čin odsoudit. Opera teď musí Nětrebko na základě smlouvy zaplatit i za neuskutečněná představení.

Nětrebko podle deníku The New York Times dostane 200 000 dolarů za 13 zrušených představení, včetně dvou oper Giuseppe Verdiho, Don Carlos z této sezony a Síla osudu z programu na příští sezonu.

Mám ruský pas, on je stále prezident

Nětrebko sice odsoudila válku na Ukrajině, ale francouzskému deníku Le Monde vyložila, proč neodsoudila Putina: „Byla jsem také požádána, abych se vyslovila proti Putinovi. Odpověděla jsem, že mám ruský pas, že on je stále prezidentem a že já nemohu tato slova vyřknout veřejně. Takže jsem odmítla.“

Ředitel Metropolitní opery Peter Gelb připustil, že operní dům původně Rusce nechtěl vzhledem k jejím vztahům s Putinem platit nic. Smírčí soudce Howard Edelman ale minulý měsíc rozhodl, že ačkoli „není pochyb o tom, že byla Putinovou příznivkyní, na což měla právo“, spojenectví s ruským prezidentem „rozhodně není morálním prohřeškem“.

Podpora prezidenta Putina tedy podle arbitra nemůže být důvodem k nevyplacení gáže. Přesto smírčí soudce uložil Nětrebko pokutu téměř 30 000 dolarů za „značně nevhodné“ výroky, které pronesla po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Mezi nimi byl i text, který zveřejnila na sociálních sítích a v němž označila své západní kritiky za „zlo“.

„Pro Metropolitní operu je uměleckou ztrátou, že nám zde nezpívá. Ale neexistuje způsob, jak by mohla Metropolitní opera nebo většina jejího publika tolerovat její přítomnost,“ prohlásil ředitel Gelb.

V pátek newyorská opera oznámila, že vyloučila manžela Nětrebko, tenora Jusifa Ejvazova, z produkce opery Tosca. Ta má mít premiéru 30. března.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK