130 let

Z filmu Twilight Sága: Rozbřesk - 2. část | foto: Bontonfilm

Anticenu Zlatá malina dostala Twilight sága: Úsvit 2. část

Kultura
  •   10:09
LOS ANGELES - Filmovou anticenu za nejhorší snímek roku získala upírská epopej Twilight sága: Úsvit 2. část. Porota ji už při nominacích označila nejen za nejhorší film roku 2012, nejméně povedené ze všech byly podle ní také hlavní a vedlejší role. Zlaté maliny se rozdávají den před udílením hollywoodských Oscarů.

Vítěz všech hlavních kategorií

Malinu za hlavní roli dostala Kristen Stewartová, za druhou hlavní roli pak Taylor Lautner a za režii Bill Condon. Twilight sága: Úsvit 2. část završí jinak velmi oblíbenou ságu; samotný film podle agentury Reuters vydělal zhruba 829 milionů dolarů (asi 16 miliard Kč).

Více o filmu čtěte zde:

Osobní kritice jen těsně unikl herec Robert Pattinson, celá Twilight sága si ale vysloužila malinu za nejhorší scénář. Twilight sága bývá v soutěži pravidelně zastoupena, ale nikdy se jí nepodařilo obsadit všechny hlavní kategorie ceny, o kterou žádný z filmařů moc nestojí.

Další kritizovaní

Kritiku za svůj filmový debut si vyslechla zpěvačka Rihanna, a to za vedlejší roli v akčním sci-fi filmu Bitevní loď. Malinu ale dostal rovněž komik Adam Sandler, který si ji vysloužil za nejhorší herecký výkon a nejhorší scénář k filmu Můj otec je šílenec. Sandler je terčem kritiky dost často a loni dostal hlas ve všech deseti kategoriích za komedii Jack a Jill.

Ceny za nejhorší snímky a herecké počiny každoročně uděluje nadace G.R.A.F. S nápadem udělovat filmové anticeny, které by byly protiváhou slavných Oscarů, přišel v roce 1980 kalifornský publicista a filmový fanda John Wilson.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK