Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Apocalyptica chce od extremistů za klip statisíce

Kultura

  16:30
PRAHA - Legendární finská hudební skupina Apocalyptica se cítí poškozena tím, že ultrapravicová Národní strana využila ke svému protiromskému předvolebním klipu její skladbu a požaduje odškodné. LN to sdělila Dominika Nováková, generální manažerka tuzemské pobočky vydavatelství Universal music, která Apocalyptiku zastupuje.

Apocalyptica foto: Reprofoto

Hudebníci podle ní během prvního dne po odvysílání televizního spotu dostali z Česka desítky emailů od svých fanoušků, kteří si na spojení rockerů s ultrapravicovými radikály stěžovali. Muzikanti nechtějí být žádným způsobem spojováni s xenofobními či rasistickými názory. Navíc Národní strana jejich skladbu využila bez povolení. Televizní spot tak může vyjít zmíněné politické uskupení velmi draho.

Co je Apocalyptica

Finská hudební skupina, jejíž zvláštností byla interpretace původně heavy metalových skladeb osobitým způsobem aranžovaných pro violoncello. V posledních letech se zabývají vlastní tvorbou a přibrali bicí.

Zatím není jasné, jakou částku bude Apocalyptica požadovat, podle prohlášení jejích manažerů ale půjde o statisíce korun. „Absolutně mě to nezajímá. Ať se obrátí na produkci, která náš předvolební klip dělala,“ ukončil včera rázně jakékoli debaty na toto téma mluvčí Národní strany Pavel Sedláček.

Nováková uvedla, že celou věc nyní probírají právníci. „V Německu, kde management Apocalyptiky sídlí mělo na sklonku minulého týdne svátky. Proto to zpoždění,“ doplnila Nováková.

Na otázku kolik peněz bude kapela po NS požadovat nechtěla Nováková přesně odpovědět. „Rozhodně to bude mnohem více než dvě stě tisíc korun, o kterých jsme uvažovali původně kvůli porušení autorských práv. Přesnou částku ale nemohu zatím sdělit,“  řekla včera Nováková a připomněla tím fakt, že vedle žaloby na ochranu osobnosti kvůli spojování jména s ultrapravicovou stranou se budou české soudy zabývat i žalobou kvůli porušení autorských práv. V klipu NS jeho autoři použili skladbu Apocalyptiky Path z alba Cult z roku 2000.

Vydavatelství zneužití autorských práv občas řeší i v jiných případech. Jedná se například o neoprávněné použití skladby třeba v reklamě. V podobném případě se podle Novákové obvykle požadujeme dvojnásobek autorské odměny.

Kvůli televiznímu spotu, který Česká televize stáhla po pouhém jednom odvysílání, bylo navíc vedením ČT již podáno trestní oznámení pro propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod, za což soud může uložit až osm let vězení.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!